El Consell Comarcal actua contra el mosquit tigre en 17 municipis del Maresme

S'han localitzat entre 1.800 i 2.000 punts de retenció d'aigua que les femelles aprofiten per dipositar-hi els ous

  • Redacció // Fotos: arxiu - CC Maresme
  • Dilluns, 17 Juny 2019 10:14

Maresme 2017/2019, mosquit tigre

La primera presència de mosquit tigre a Catalunya va notificar-se el 2004, exactament a Sant Cugat del Vallès. Des d'aleshores, l'arribada de l'estiu i el bon temps posa en alerta governs i ciutadans per prevenir al màxim el seu efecte. L'insecte és el principal transmissor de malalties tropicals com el dengue, el Zika i el chikungunya, tot i que no són gaire habituals. La principal alarma se centra en la seva ràpida proliferació. Els ports són la principal porta d'entrada d'aquesta espècie invasora, i s'estén pel territori a bord dels nostres vehicles.

Des del Consell Comarcal expliquen que una femella alimentada amb sang humana és capaç de pondre en una setmana entre 80 i 200 ous de mosquit. D'aquests, la meitat seran femelles que, en set dies més, podran haver criat fins a 3.200 mosquits tigre. Per això, la principal necessitat és controlar els espais més adequats per a la cria dels mosquits, com són els punts de retenció d'aigua, i tractar-los per evitar plagues.

En aquest sentit, el CC ha signat conveni amb 17 municipis (entre els quals no hi figuren ni Mataró ni Argentona) per controlar els espais públics que són possibles focus de cria: embornals sifònics, fonts, estancaments, etc. Se n'han localitzat entre 1.800 i 2.000, i ja s'han començat a tractar amb larvicida. El tractament s'haurà d'anar  repetint cada sis setmanes, que és el temps que dura la seva efectivitat, fins que tornin les baixes temperatures i provoquin la mort de larves i mosquits adults.

Maresme 2017/2019, mosquit tigre

La feina a casa

Des del Consell Comarcal del Maresme alerten, però, que el 80% dels focus de cria es troben en àmbits privats: testos, gerros, galledes, cendrers, abeuradors, utensilis de jardineria, piscines mig buides, mobiliari exterior... i, en general, qualsevol objecte que pugui acumular aigua. Per això, és molt important que a casa també es faci una revisió periòdica d'aquests espais.

Cal buidar i posar sota cobert tots els objectes i contenidors on es pugui acumular aigua, evitar que s'inundin, per exemple, capgirant-los, mantenir secs els plats dels testos, renovar com a mínim dues vegades per setmana recipients destapats com abeuradors d'animals, mantenir netes les canaleres de recol·lecció d'aigua de les teulades i mantenir basses, estanys o piscines en correctes condicions mitjançant el tractament de l'aigua.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: