Declaren Bé Cultural d'Interès Nacional el Teatre la Massa de Vilassar de Dalt

El govern reconeix també l'edifici octogonal romà de Can Ferrerons a Premià de Mar

  • Redacció - ACN
  • Dimarts, 23 Setembre 2014 14:13

Teatre La Massa

El Govern aprovava la setmana passada declarar bé cultural d'interès nacional, l'edifici octagonal romà de Can Ferrerons, a Premià de Mar, en la categoria de zona arqueològica, i el Teatre la Massa, a Vilassar de Dalt, en la categoria de monument històric. També s'ha delimitat l'entorn de protecció d'aquests béns, així com del castell de Vilassar de Dalt.

La Massa

El Teatre la Massa, obra de l'arquitecte Rafael Guastavino, va ser construït l'any 1881. Guastavino va aprofundir en les tècniques del maó pla, renovant i modernitzant des d'un punt de vista científic la utilització de la volta catalana. Va construir el cobriment de l'equipament amb una cúpula de grans dimensions formada només amb una làmina de maó molt prima i un radi de curvatura molt obert. La seva rigidesa l'obtenia de la particularitat de la forma geomètrica i nous tipus de morter.

El teatre ha estat restaurat entre els anys 1998 i 2002 per l'equip d'arquitectes de Lluís Dilmé i Xavier Fabré encapçalat per Ignasi de Solà-Morales. S'han conservat i consolidat tots els elements arquitectònics i espais originals i, al mateix temps, s'han adaptat i ampliat espais per al bon funcionament del teatre.

Can Ferrerons

Pel que fa a l'edifici Can Ferrerons de Premià de Mar, de planta octagonal, s'inscriu dins del conjunt de troballes romanes de 5,5 hectàrees que conformen el jaciment arqueològic de la Gran Via-Can Ferrerons, del qual s'han anat trobant restes des del 1969. Es tracta d'un cas únic a Catalunya i pràcticament a la Hispania romana i al conjunt de l'occident de l'Imperi romà, ja que existeixen molt pocs edificis octagonals a la Península Ibèrica.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: