On són les dones? I els altres esports?

La Fosbury presenta un nou informe sobre el TN Esports

  • Redacció // Foto: cedida
  • Dijous, 19 Octubre 2017 10:05

Fosbury Informe

Fa un any la Revista Fosbury presentava al seu web (fosbury.cat) el primer informe sobre el TN Esports de TV3. Una mirada crítica que va comptar amb tres eixos d’anàlisi: la diversitat esportiva, el gènere i el marc informatiu de referència. Un any després hem decidit repetir l’exercici i acompanyar-lo d’un primer informe sobre els blocs esportius dels informatius d’IB3 TV.

Els informes, elaborats pel periodista Roger Castillo, volen reflectir amb la major precisió possible el model d’informació esportiva de les televisions públiques del nostre país. Les dues televisions escollides han consolidat els seus informatius en català com a espais de referència i des de La Fosbury proposem fer-ne una lectura crítica per tal de contribuir, amb el nostre granet de sorra, a enfortir uns mitjans públics que són imprescindibles per al nostre país.

L’estudi de 2016 va reflectir una situació que vam qualificar de desoladora: l’esport femení comptava únicament amb el 6,19% de la quota de pantalla als informatius d’esports de TV3. Un dels objectius d’enguany era veure si havia canviat alguna cosa, però, els resultats són francament pitjors i situen el paper de les dones esportistes en un estadi residual de la informació esportiva: el 3,48%. Els esports, a TV3, continuen essent cosa d’homes.

L’altra gran part de l'estudi era veure la diversitat esportiva, on tothom sap que mana el futbol. Doncs si fa un any ens alarmava el 68,27% dedicat a aquest esport, enguany la xifra creix tres punts i consolida el futbol com l’únic element informatiu de referència als telenotícies de TV3 i única disciplina que supera el 5% de quota de pantalla. Bàsquet (4,82%), motociclisme (4,48%), tennis (3,91%), la fórmula 1 (3,15%), ral·lis (2,27%), ciclisme (1,55%) i hoquei patins (1,19%) són els únics set esports que també superen l’1% del temps total.

Fosbury Informe