"El Tecnocampus és una suma d'encerts"

Parlem amb Jaume Teodoro, Director General de la Fundació Tecnocampus Mataró-Maresme

  • Laia Mulà // Fotos: Daniel Ferrer
  • Dimecres, 08 Febrer 2017 18:27

Especials, 2014/2015, Jaume Teodoro - Tecnocampus

Enginyer superior de telecomunicacions i màster en administració i direcció d’empreses, Teodoro ha desenvolupat la seva carrera al voltant de l’emprenedoria, la innovació i les noves tecnologies, tant des de la docència i la recerca com des de la gestió empresarial. És el Director General del TecnoCampus des del 2012 i cinc anys després passa revisió amb el Tot Mataró del que han donat de si aquests anys.


Què destacaria de la trajectòria del centre durant els últims cinc anys?

A mi mateix m’ha sorprès l’evolució que ha fet la institució, passant de poc més de mil estudiants, a més de 3.000 aquest curs. També pel fet d’haver assolit la plena ocupació de l'espai d'allotjament d'empreses en 5 anys des de la inauguració. Després d’haver estat professor de l’Escola Superior Politècnica des del 1993 i havent estat una temporada a la Indústria, vaig tornar a un projecte que havia vist néixer. Feia molt bona pinta i començava a arrencar però, alhora, era un projecte incert.

Per què diu que era incert?

El contingut estava per fer, calia capgirar uns números adversos, calia recuperar estudiants que havíem anat perdent i renovant l'oferta de graus. Tota aquesta barreja era un còctel perfecte que podia explotar en qualsevol moment.

Què ha suposat pel projecte multiplicar per 3 el seu nombre d’alumnes?

No hi ha cap universitat a Catalunya que hagi fet aquest pas en tan poc temps. Això ens ha donat prestigi i ha fet que els estudiants d’ara entrin amb una nota de tall en el 70% dels 11 graus que oferim, les 4 dobles titulacions, els 2 màsters i, finalment, els 6 postgraus.

Hi ha instal·lacions suficients per acollir aquest augment tan ràpid d’alumnes?

Quan es va construir el Parc Tecnocampus hi sobrava espai perquè no es pensava que els primers anys en aquest edifici serien tan dolents en quantitat d’alumnes. Ara ens hem recuperat i, efectivament, no hi cabem. Hem hagut de fer ampliacions i optimitzar l’espai. A més, hem construït un nou edifici per a l’escola de Ciències de la Salut. De moment ja està en funcionament la part de l’edifici que va ser construïda en la Fase 1 del projecte l’any 2016, amb aularis i laboratoris pels graus de Fisioteràpia, Educació Física i Esport i Infermeria

En la Fase 2, que ha estat recentment aprovada pel Patronat, hi haurà el Parc Empresarial de la Salut, que inaugurarem d’aquí a 6 mesos i on s’hi situaran empreses del sector. Això ha de permetre situar Mataró com un pol atractiu de Formació de la Salut i, també, d’Indústria de la Salut.

"El Tecnocampus s'ha de mantenir com una "institució star-up"

Llavors quin és el paper del centre a Mataró?

Mataró és i ha estat sempre una ciutat emprenedora i educadora, que té gent amb empenta i decidida. És també un lloc atractiu que ho pot ser encara més per la ubicació de projectes de base innovadora i de la nova indústria del coneixement. Partint d’aquesta base, el projecte ajuda a generar una marca a Mataró: és un dels atributs de prestigi de la ciutat que la fa destacar i ajuda a situar Mataró en el mapa. Per aquest motiu ens proposem fer un pas més i passar de l’anomenat actualment Parc Tecnocampus, al Districte Tecnocampus.

Què és el Districte Tecnocampus?

Quan el Parc s’expandeix i crea al voltant seu un seguit de nous espais, neix el Districte Tecnocampus. És una ampliació territorial i, sobretot, és una manera d’irradiar a tota la ciutat l’emprenedoria, la part empresarial i la formativa. És, per tant, un projecte de ciutat que pretenem dinamitzar des de la Fundació i que ha d’estar coordinat per l’Ajuntament de Mataró. Per això hem començat el nou Pla Estratègic Tecnocampus 2022. Ens plantegem quina ha de ser l’evolució del projecte i establim què hem de fer avui perquè aquesta sigui realitat d’aquí a uns anys. Un exemple és la creació d’una residència d’estudiants pròpia.

I continuareu ampliant graus i nombre d’estudiants?

El Tecnocampus té un model que s’estabilitza al voltant dels 3.000 estudiants. Això fa que no tinguem intenció d’expandir, sinó de consolidar el que hem fet i fer-ho cada vegada millor. Volem avançar cap al Districte Tecnocampus i augmentar-ne l’impacte a la ciutat.

Un dels darrers graus que vau impulsar va ser el Grau en Disseny i Producció de Videojocs, que està tenint molt èxit. Com que és una disciplina nova no té professors Doctorats en la matèria.

Exacte, només comptem amb dos doctors, la qual cosa és un problema. A Barcelona hi ha una indústria de videojocs important i molts dels professionals d’aquesta són els que imparteixen el Grau. Per tant, si bé és veritat que hem d’incorporar Doctors, la part de professionalització és molt rica i els alumnes tenen una formació extensa.

Especials, 2014/2015, Jaume Teodoro - Tecnocampus

La situació econòmica
En una entrevista al Tot Mataró de l’any 2012 explicava que havíeu tancat l’any amb 2,5 milions d’euros de pèrdues. Quina és la situació econòmica el 2017?
El Tecnocampus és ara una organització equilibrada econòmicament. Aquest 2016 és el primer any que hem tancat amb 0 €, és a dir, ni pèrdues ni guanys, sense rebre cap subvenció i, per tant, autofinançat en la seva totalitat. Cal destacar, però, que l'Ajuntament de Mataró amb un gran esforç econòmic va finançar el Parc i es fa càrrec del deute. Ha estat i és la institució que sempre ha estat al nostre costat en moments fàcils i en moments difícils.  

El Tecnocampus és universitat o empresa?

Per entendre el Tecnocampus cal concebre la barreja entre la universitat i l’empresa. Sovint a la universitat se l’acusa d’estar lluny del món real, de l’empresa i del món laboral. Som sensibles a aquesta qüestió i donem importància a la indústria, l’empresa i l’emprenedoria. El Tecnocampus és una Universitat altament professionalitzadora, basada en competències pràctiques. Alhora els serveis d’empresa i el Parc Tecnològic, amb més de 120 empreses ubicades en ell, creen un ecosistema innovador. Proporcionem un servei formatiu, a les empreses i a la societat. Tenim dos clients: l’estudiant i l’empresa que després el rebrà. Aquesta combinació crec que és un dels elements d’èxit.

Aquest és, doncs, l’únic element d’èxit?

No, des del meu punt de vista el Tecnocampus ofereix un campus a la mida de les persones. Com que és un campus petit, la proximitat és quelcom que els estudiants valoren, amb un acompanyament personalitzat i actiu i que fa que l’estada a la universitat sigui més amigable. Les instal·lacions són un altre dels punts forts del TCM on s’imparteixen assignatures molt professionalitzades i pràctiques i, per tant, invertim àmpliament en laboratoris i instal·lacions. A més, destacar que tenim molts convenis d’intercanvi internacionals, fet que esdevé un atractiu per a la formació dels estudiants. Per últim, trobem l’important concepte de l’emprenedoria.

Quin paper té l’emprenedoria?

Jo em considero un emprenedor i intento transmetre la importància d’aquest concepte als meus alumnes com a professor d'emprenedoria i innovació. A més, com a concepte, dins el model Tecnocampus situem l’emprenedoria com una pràctica obligatòria per a tots els estudiants. Procurem donar-los facilitats per tenir un projecte, uns mentors i una incubadora on desenvolupar-los. A més, considero que el Tecnocampus ha de créixer i s’ha de mantenir com una institució ‘Start-up’, que vol dir que sigui sempre àgil, ràpida i innovadora.

Especials, 2014/2015, Jaume Teodoro - Tecnocampus