Un any més sense El Corte Inglés

La gran superfície comercial no aterrarà a la ciutat de Mataró aquest 2016

  • Redacció// Fotos: Anna Aluart i cedides
  • Dijous, 18 Febrer 2016 11:48

Ciutat 2014/2015, llegada corte ingles 1

La “seguretat jurídica” que El Corte Inglés ha estat demanant durant tot aquest temps, sembla que no acaba d’arribar. Segons ha pogut saber El Tot Mataró i Maresme, El Corte Inglés no entrarà la construcció del centre comercial a la ciutat en el paquet d’inversions que estava previst per a aquest mes de febrer.
Tot i les promeses -tant electorals primer com des del govern després- de desencallar el “problema”, la seguretat jurídica encara no existeix perquè l’Assemblea Pagesa de Mataró segueix mantenint el recurs interposat a l’espera de començar les negociacions amb l’alcalde Bote.
Coneixem en quina situació ens trobem i analitzem els motius pels quals els grans magatzems no aterraran a la ciutat aquest 2016.


El Corte Inglés té interès a instal·lar-se a la ciutat de Mataró des de l’any 1999. Així ho porta manifestant des d’aleshores, tot i que el 2006 es va insistir molt des del govern municipal a la direcció del centre comercial en tornar a posicionar la seva intenció. De fet, la intenció segueix vigent i les ganes d’entrar en funcionament a la capital del Maresme, també.

Segons ha pogut saber El Tot Mataró i Maresme però, El Corte Inglés no aterrarà a Mataró aquest any i és que, per començar, no entrarà al paquet d’inversions que estava previst aprovar per a aquest mes de febrer. Hi ha, a més, diferents motius que porten a aquesta afirmació, tot i la contundència reiterada –i, per tant, contradicció- en els últims mesos de l’alcalde de la ciutat, David Bote, en assegurar que el mes de febrer es desencallaria “la problemàtica”.

Per començar El Corte Inglés demana, des de fa anys, seguretat jurídica: “fins que no hi hagi seguretat jurídica absoluta El Corte Inglés no pot fer front a cap tipus d’inversió”. I es reafirma ara també, en declaracions al Tot Mataró. En aquests moments aquesta situació no està resolta perquè segueix interposat un recurs per part de l’Assemblea Pagesa de Mataró. En segon lloc, i suposant que es desencallés el primer entrebanc, caldria tornar a començar amb tot l’àmbit administratiu. És a dir, més enllà de la part legal i jurídica caldria tornar a tirar endavant la petició de llicències i activitats que segurament farien allargar el termini més enllà del 2016. Només amb aquests dos motius sobre la taula, ja es preveu que aquest any tampoc sigui el de l’arribada del gran centre comercial a la ciutat.

"Fins que no hi hagi seguretat jurídica absoluta no ens mourem del nostre guió”, assegura el Corte Inglés

Seguretat jurídica que no arriba

Des de l’Assemblea Pagesa de Mataró són els últims, i en aquests moments els únics, que segueixen tenint un recurs interposat que, per tant, malmet la seguretat jurídica per a l’arribada d'El Corte Inglés. Des de l’Assemblea, i en paraules del seu portaveu, Toni Llimona, s’assegura que “no s’han començat les negociacions amb el nou consistori” després de les eleccions municipals. Segueixen reclamant incloure l’obligatorietat d’arrendar les terres que pertanyen al Catàleg de Masies als mateixos pagesos i la modificació del traçat del tren orbital per la via paral·lela a la Riera de Sant Simó.

L’Assemblea Pagesa assegura que quan aquests dos temes estiguin resolts retiraran el recurs interposat però que, ara per ara, “encara no ha arribat el moment”. Uns aspectes que pressionen tant a la Generalitat com a l’Ajuntament local però que són del tot aliens al projecte comercial tot i interferir en el seu transcurs.

El projecte de construcció d'El Corte Inglés no està exempt de polèmica. De fet ja ha superat més d’un obstacle jurídic, en concret i al llarg de tot aquest temps s'hi han interposat fins a 70 contenciosos. De tots aquests, 69 han estat resolts. L'interès per part d'El Corte Inglés d'aterrar a Mataró "encara és ferm", asseguren ells mateixos tot i que es deixa entreveure, per la quantitat d'entrebancs que s'han trobat al llarg d'aquests disset anys, que la paciència s'esgota.

Ciutat 2014/2015, llegada corte ingles 2

100 milions d'euros

L'arribada de El Corte Inglés no significa ni una remodelació ni una compra d'un terreny -en aquest últim cas ja està fet- sinó de la construcció de tot un equipament comercial. Això signifiquen pràcticament 100 milions d'euros que hauria d'invertir la gran empresa comercial per executar el projecte. El Corte Inglés ja va fer un primer pagament l'any 2009 de 4,8 milions d'euros que es van sumar als 19,2 milions d'uns mesos més tard. Es preveu que la reconstrucció de la fàbrica de Can Fàbregas per a la creació de la Casa de la Cultura Popular costi uns 2,3 milions d'euros i la resta fins a 100 milions d'euros suposarà la implantació dels grans magatzems.

Per quan?

La intenció del govern actual mataroní és fer arribar El Corte Inglés definitivament a la ciutat. S'havien marcat aquest mes de febrer com a data clau i límit, però no serà així. De fet, l'arribada d'El Corte Inglés l'ha promès diversa gent, també el cap de llista de CiU, Quim Fernàndez, en campanya electoral. Ell però va determinar "el mandat" per a la seva instal·lació.

La decisió final dependrà d'una carambola perfecta que hauria de començar amb la retirada del recurs de l'Assemblea Pagesa, seguir amb la inclusió del projecte en un nou paquet d'inversions dels grans magatzems i la posada en marxa de la demanda de llicències i tràmits administratius per part, també, d'El Corte Inglés. Serà, segur, més enllà de 2016. I no està gens clar que pugui ser el 2017.

Ciutat 2014/2015, llegada corte ingles 3Mataró no entra en el paquet d'inversions del mes de febrer
El projecte de El Corte Inglés a la ciutat de Mataró de moment seguirà fora del paquet d'inversions de la gran empresa comercial. Els grans magatzems insisteixen amb la capital del Maresme des del 1999, tot i que ara sembla que no tinguin pressa.

Ordre cronològic dels principals passos del procés

Ciutat 2014/2015, corte ingles 1

Ciutat 2014/2015, corte ingles 2

Ciutat 2014/2015, corte ingles 3

Ciutat 2014/2015, corte ingles 4

Ciutat 2014/2015, corte ingles 5

Ciutat 2014/2015, corte ingles 6