Míriam Iscla, una actriu d'alta volada

La famosa actriu de les 'T de Teatre' arriba diumenge al Monumental per presentar-nos 'Abans que es faci fosc', amb Pep Pla com a director

  • Berta Seijo // Foto: David Ruano
  • Dijous, 06 Febrer 2020 10:39

Perfils, 2017/2020 - perfils-Miriam Iscla

Entrar a l'Institut del Teatre va marcar un abans i un després a la vida de Míriam Iscla. Nascuda a Pineda de Mar, aquesta maresmenca resident a Barcelona estudiava tercer de Medicina quan va decidir que ja era hora de prendre una decisió. "Des de ben petita feia teatre amateur, però al principi no creia que m'hi pogués dedicar de forma professional", afirma. Amb un any a l'Institut n'hi va haver prou perquè Iscla agafés el rumb que sempre havia desitjat: "Guardo molts bons records d'aquella època; vaig aprendre de professors que ens van fer creure en la serietat de la nostra feina i vaig conèixer companys de professió que ara són amics".

El millor regal, però, va ser 'T de Teatre'. I és que, a l'Institut, l'entrevistada va coincidir amb Carme Pla, Mamen Duch, Àgata Roca i Rosa Gàmiz, actrius amb les quals va fundar, el 1991, una de les companyies amb més renom de l'escena catalana. "Tot va sorgir a finals de carrera, mentre preparàvem la tesina i vam decidir que no podíem quedar-nos a casa esperant que ens truquessin per començar a treballar", afirma. La primera funció amb què van pujar a l'escenari va ser 'Petits contes misògins', basada en textos de Patricia Highsmith. A partir d'aquí, "amb molt d'esforç i després d'anys girant i carregant i descarregant la furgoneta", el somni d'aquestes exalumnes de l'Institut del Teatre es va fer realitat.

Més enllà de 'Jet lag'    

El boom de les 'T de Teatre' va arribar una dècada més tard. Ja conegudes al món del teatre, el seu salt a la televisió amb la sèrie 'Jet lag' va ser molt ben rebut pel gran públic. "Ens venia de gust treballar en un format com la sitcom i crec que ser una companyia amb recorregut i liderada per cinc dones ens va ajudar a fer-nos un lloc i a cridar l'atenció amb el nostre producte", assegura.

El 2008, Iscla decideix començar a volar sola. "Després de 17 anys formant part del mateix projecte necessitava una renovació, explorar nous camins i treballar amb altres persones", explica. Aquesta decisió l'ha portat a actuar en un bon grapat d'obres de teatre i a tocar registres que no són la comèdia. "He fet el que volia fer, tot i que quan ets freelance t'has de reinventar constantment i provocar tu mateixa els projectes", afirma.

'Abans que es faci fosc'

Míriam Iscla aterra diumenge, 9 de febrer, al Teatre Monumental per presentar 'Abans que es faci fosc', una obra que ella mateixa va portar a Pep Pla perquè la dirigís. Fins i tot va posar-se en contacte amb l'autora del text per demanar-li que les dues protagonistes del muntatge fossin dones. "La funció ja s'havia representat abans a Londres amb actors, però jo sempre havia considerat que el viatge emocional era molt més impactant si l'interpretaven una mare i la seva filla", explica. Després d'aconseguir llum verda, l'actriu maresmenca va preparar-se a fons el seu personatge. "La protagonista pateix retinosi pigmentària, una malaltia que provoca ceguera, i des del començament vaig tenir molt present que per posar-me en la seva pell havia d'investigar i parlar amb gent que es trobés en la mateixa situació".

APUNTS:
Una obra de teatre que t'ha impactat: 'Europa bull' i 'Romancero gitano' amb Núria Espert.
Una afició: Dibuixar.
Com et relaxes abans de sortir a escena: Sempre faig escalfament físic i vocal.
Una pel·lícula que has vist recentment i que recomanes: 'Parásitos'.