Xavier Amat, ensenyant la ciutat

És guia turístic de la ciutat de Mataró per a turistes i rutes guiades

  • Mireia Camacho // Foto: Daniel Ferrer
  • Dimecres, 12 Setembre 2018 16:00

Perfils 2017/2018, perfils-Xevi Amat

El Xavier Amat és un periodista i guia turístic mataroní. Va començar el seu treball com a guia el 2014, durant la celebració del tricentenari del 1714, ja que Amat va escriure el llibre Elisabet Cristina de Brunsvic. La reina dels catalans a Mataró. I va trobar que el fet de comunicar i la seva labor com a periodista no s'allunyava pas del seu interès pel periodisme cultural.

Es va formar com a guia turístic a la Barcelona Guide Bureau i ara fa visites guiades explicant les curiositats històriques que no gaires coneixen sobre Mataró. "Ens hem de creure més la ciutat en què vivim, no qualsevol ciutat pot presumir d'haver vist néixer personalitats com Puig i Cadafalch o gaudir d'edificis de Gaudí", ens comenta.

Amat afirma que la major part del públic que visita Mataró són els mateixos mataronins, però cada cop hi ha més gent de fora. Les seves visites guiades tenen el seu toc personal, que procuren ser divertides i alhora interessants i educatives. "El sentit de l'humor és important, no cal atabalar la gent. El que més agrada són les anècdotes i els detalls que no apreciem quan caminem pels carrers de la ciutat, la funció del guia és fer veure aspectes que no s'havien parat a pensar amb les presses del dia a dia".

Cal tenir en compte que les visites guiades que ofereix Mataró són en gran part gratuïtes i adaptables al públic al qual va dirigit. "Podem trobar dos nivells de públic: un més general i un altre més especialitzat com visites per escoles o per gent gran. Depenent del públic cada visita s'adapta a les necessitats", explica el guia.

Els destacats que cal visitar
En Xavier considera que hi ha 3 imprescindibles que tot mataroní hauria de visitar: "Els més destacats serien la Torre Llauder, que mostra la part romana de la ciutat, la Capella dels Dolors i la casa Coll i Regàs." També considera que cal visitar les col·leccions i exposicions que ofereix la Nau Gaudí, el Museu de Mataró i Can Marfà. "Pots passar un dia sencer fent turisme per Mataró i encara et faltaria temps per veure-ho tot."

APUNTS
Defineix-te: Tastaolletes.
Un llibre: Nosaltres dos, de Xavier Bosch
Una pel·lícula: Cinema Paradiso, de Giuseppe Tornatore
Un viatge: Alsàcia.
Un somni: La llibertat
Un repte: Tenir un mes seguit de vacances.
Un referent: Pep Sivilla.