Fran Chuán, curiositat, creativitat i error

És expert i consultor en innovació a Dícere i Innoquotient, dues empreses de Vilassar

  • Laia Mulà // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 05 abril 2018 10:39

Perfils 2017/2018, perfils-fran chuan

"Innovar és descobrir el desconegut i, això, necessita temps", afirma Fran Chuán, expert i consultor en innovació. Després d'exercir com a Enginyer Informàtic, va sentir la necessitat de buscar un nou camí. Conèixer a Jay Rao, un professor d'Innovació del Babson College (Boston), va acabar de despertar-li l'interès per la innovació, una paraula que està de moda però que afirma que es desconeix el seu significat real. Chuán ja fa 13 anys que va obrir el seu negoci i, a més, és professor d'innovació a Babson i col·laborador de l'IESE, també del Babson College.

Com a expert, té clar que la innovació és una actitud i que “tothom pot ser innovador”. Destaca que, si no ho som més, és perquè “estem plens de prejudicis i de complexos” i perquè no a tothom se li permet equivocar-se. Segons Chuán, cal ser “curiosos, creatius i que se'ns permeti l'error”. Partint de la base que “tot ésser humà és creatiu i curiós” i desinhibint els prejudicis, es poden crear empreses absolutament innovadores, relata. Per a ell, la clau és no posar-se límits i preguntar-se sempre: 'I per què no?'

“La innovació es troba en la intersecció del que cadascú creu saber i el que ignora."

És cofundador de dues empreses instal·lades a Vilassar: Dícere, una consultora especialitzada en la creació d'una cultura de la innovació, i Innoquotient, empresa dedicada a impulsar la innovació en les organitzacions a través del diagnòstic dels acceleradors i frens de la seva cultura. A partir de la seva experiència, ha detectat que les iniciatives innovadores tenen una característica en comú: “van ser fundades per dues persones”. “Com que el que cadascú ignora és diferent, si compartim la creativitat, neix la guspira que permet innovar”, afirma. Vist això, “la innovació es troba en la intersecció del que cadascú creu saber i el que ignora", conclou l’expert.

La cultura de la innovació
Per a Chuán hi ha dues maneres d'innovar: la tradicional i la que anomena cultura de la innovació. En el primer cas, les empreses acudeixen a una consultora perquè els assessori. Així, però, mai acaben essent capaces d'innovar per elles mateixes. És per això que Chuán creu que cal treballar amb la cultura de la innovació, la qual busca estimular l'aptitud humana de la creativitat i la curiositat perquè esdevinguin un hàbit.

APUNTS:
Defineix-te: Curiós, inquiet i infantil
Un llibre: Las lagartijas no se hacen preguntas
Una pel·lícula: Qualsevol d'Indiana Jones
Un somni:
Poder volar
Un referent: Julio Verne
Un repte: Ser encara més feliç
Un viatge: Navegar per la badia d'Aukland,a Nova Zelanda

 

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: