Imprimir aquesta pàgina

Carme Roher, llenguatge propi

La mataronina treballa la joieria artística amb un llenguatge propi

La Carme Roher és una artista que treballa una disciplina poc comuna: la joieria. Per a ella, “la joieria artística és una disciplina que forma un triangle entre qui fa la peça, qui la porta posada i, per últim, qui la mira”. Considera que portar una joia o altra diu moltes coses de la persona perquè “parla de sensibilitats” i aquest és un dels elements que més la va atrapar quan va conèixer la joieria.

El seu interès per la joieria va néixer fa molts anys perquè ja de petita li agradaven molt els treballs manuals. Després d'aprendre ceràmica al taller Ralet Ralet, les ganes de provar altres coses la van portar cap a la joieria amb la Lola Albarracín. “Descobrir la tècnica bàsica d'aquesta disciplina va despertar les ganes de saber-ne més i per això em vaig apuntar a l'Escola Massana”, explica. Allà va aprendre l'ofici i va interessar-se per la joieria artística. “Llavors vaig anar buscant el meu propi llenguatge i he anat creant fins ara”, conclou. “Treballo amb les possibilitats que em dóna el metall i modelo diversos materials com el ferro, el coure o el llautó”, explica Roher. Amb els metalls forma plans i munta estructures plenes d'espais.

'Joyas Sensacionales' és un taller de joieria de Barcelona que compta amb diversos joiers coordinats per la Sílvia Walz. Roher en forma part i, amb ells, ha exposat a Barcelona, València, Madrid, Munic, Holanda i moltes més sales d'exposicions. A més Roher compta actualment amb algunes obres exposades permanent al museu del disseny de Barcelona, una mostra única del seu art.
També recorda amb il·lusió l'exposició que en la que va participar anys enrere a Mataró amb artistes de la zona com Jordi Feliu o Maire Romeu.

Treballo amb les possibilitats que em dóna el metall i modelo diversos materials"

Joieria a La Destil·leria
La Carme Roher se sent molt arrelada a la ciutat i al Maresme. “Aquest any hem començat un curs de joiera a La Destil·leria que vol donar la possibilitat de tastar la tècnica de l'ofici a nivell bàsic”, explica la joiera. Espera que el taller permeti als alumnes posar-se en contacte amb el metall amb tècniques bàsiques com serrar, soldar, llimar, entre altres. “Vam començar fent exercicis senzills i cada cop anem evolucionant perquè cadascú arribi a assolir els seus reptes personals”, destaca.

APUNTS
Defineix-te: Intrèpida i curiosa.
Un llibre: Els contes de Pere Calders.
Una pel·lícula: 'Amarcord' de Federico Fellini.
Un viatge: M'agradaria anar a Oceania
Un repte: Tenir més temps per treballar al taller
Un somni: Que les dones puguem assolir la igualtat
Un referent: Ramon Puig Cuyàs, el meu mestre i amic.