Eloi Romañà, figures artesanes

Al seu taller de la "Vella Verda", dóna vida a les seves creacions

  • Mireia Biel // Foto: Anna Aluart
  • Divendres, 13 Gener 2017 00:00

Perfils 2014/2015, perfils-Eloi RomanyàEloi Romañà era un d'aquells nens que quan era petit portava un llapis i un paper a la mà en lloc d'una joguina. Romañà sempre ha tingut alguna vinculació amb l’art.
Però el món del cartró pedra no el va descobrir fins que a Batxillerat va redirigir el seu treball de recerca de les pel·lícules d’stop motion fins a l’artesania. “Vaig decidir construir un capgròs i mai m’havia imaginat que m’hi dedicaria i encara menys que aconseguiria tenir el meu propi espai”, explica Romañà. Aleshores, amb l’assessorament del taller mataroní de La Closka i constants visites al mestre Manel Casserras, Romañà va anar perfeccionant la tècnica.

Ara, ‘La vella verda’ és el seu espai propi, el seu taller d’experimentacions i creacions, on neixen petits gegants i capgrossos i on dóna vida a reproduccions de retrats minuciosos. “Aquí és on passo hores fent i creant figures de cartró pedra i fang”, remarca Romañà. Però com? El procés depèn de cada peça. “Tot comença amb una idea”, assenyala l’artesà, “i continua amb el traspàs al fang, que serveix per fer un motllo que s’omple amb cartró pedra, que cal assecar, desmuntar, curar, preparar i pintar”. Un procés llarg, laboriós, molt acurat, però únic i cent per cent artesà.

Els retrats personalitzats són el més habitual, però hi ha personatges que al taller de La Vella Verda també són recurrents. I si a Mataró hi ha alguna figura estimada, aquesta és la d’en Robafaves.

Però 'La Vella Verda' és també un espai per a l'aprenentatge, perquè "els més petits toquin, aprenguin i gaudeixin amb les manualitats i l'artesania", explica Romañà. Un espai polivalent, però que respira art i artesania per tot arreu, des del nen més petit fins a la peça més treballada. Tot sempre fet a mà.

“Les figures de foc i els nans són els que més pateixen i els que necessiten més retocs"

Restaurar figures, l'altra passió
Cada juliol, algunes figures necessiten passar pel taller per lluir durant la Festa Major de Les Santes. "Les peces de foc i els nans són els que pateixen més", remarca Romañà. Se'ls fan neteges, reintegracions de materials de parts que faltin, reunificacions i algun retoc de pintura. "Aquest és un moment especial, m'estimo les figures i poder restaurar-les perquè llueixin és enriquidor".

APUNTS
Defineix-te: Feliç de la vida, senzill, mataroní i orgullós de treballar del que m'agrada
Un llibre: 'Chulas y famosas' de Terenci Moix
Una pel·lícula: 'Dune' de David Linch
Un viatge: M'agradaria anar a Sant Petersburg
Un repte: Poder seguir treballant del que m'agrada durant molts anys més