Anna Grau, els perquès de la ciència

Físic a la University of British Columbia

  • Mireia Biel // Anna Aluart
  • Dimecres, 29 abril 2015 10:40

Perfils 2014/2014, Perfils-Anna Grau

Per què el cel és blau? “Perquès” com aquest van captivar a l’Anna Grau de seguida, de ben petita. Per què? Per què? Volia saber el perquè de qualsevol cosa, trobar la resposta. “Per sort, mai he perdut aquesta curiositat i sempre he seguit preguntant-me el perquè de tot el que m’envolta, com si fos una nena petita”, afirma Grau.

Tal com ella explica, la ciència sempre li havia agradat, però un dia va “decidir sense saber molt perquè, que volia estudiar Física”. Anys després de finalitzar la carrera a la Universitat de Barcelona i de passar per un màster, va fer el salt al doctorat. “Per a fer-lo, vaig escollir la prestigiosa University of British Columbia de Vancouver, al Canadà, on duc a terme un projecte de quatre anys per a doctorar-me”, explica Grau que, fascinada amb la feina que fa, no pot expressar-la d’una altra manera que no sigui amb il·lusió: “A grans trets, investigo què passa a Mart, l’aigua congelada que hi ha, si mai hi ha hagut vida, si podria haver-n’hi en un futur”.

Què la va atrapar de la ciència? Grau ho té molt clar: tot el que s’hi amaga al darrere. “Mai he deixat de ser una nena petita”, afirma. “Des de ben petits sentim curiositat per preguntar-nos per què passen les coses que hi ha al nostre voltant”, fins al punt que ella va continuar fent-se preguntes, cada vegada més elaborades i complexes, fins avui. “Les he anat complicant, però l’essència és la mateixa”, relata Grau i és que “és el fet de plantejar-te una qüestió i trobar-ne la solució un mateix” el que més la fascina.

Però com molts altres, Grau ha hagut de marxar a l’estranger per buscar un futur òptim per al desenvolupament professional que cerca: “El nivell científic de la població de Catalunya és més alt que al Canadà, per exemple, però el valor que se li dóna a la ciència és molt més alt, així com la possibilitat d’introduir-se a les indústries existents del país”, conclou. Grau, de moment, desxifra les dades que li arriben de Mart i mira de trobar respostes al que sempre s’ha preguntat.

“M’encantaria viatjar a Mart per saber què hi ha i com és, però amb viatge de tornada per poder explicar-ho”

Desxifrant Mart
Mart ha estat, darrerament, notícia. El planeta marcià, un dels més propers a la Terra i un dels més estudiats, ha estat durant un any investigat a través del robot Curiosity de la missió que ha tirat endavant la NASA. El Curiosity ha estat el protagonista, de fet, d’algunes troballes interessants. “En els últims mesos, l’equip de la NASA ha fet alguns descobriments importants”, explica Grau, que remarca el fet que “s’hagin trobat indicis d’aigua salada líquida al planeta vermell que farien possible la vida”. Conèixer què hi ha i què passa a Mart és un dels somnis de qualsevol científic, també per a Grau, a qui li encantaria visitar aquest planeta, encara que “amb viatge de tornada, per poder explicar-ho”.

APUNTS

Defineix-te
Independent, curiosa i passional.

Un llibre
‘La trilogia marciana’ de Kim Stanley Robinson.

Una pel·lícula
‘Master and Commander’, de Peter Weir.

Un viatge
El Marroc.

Un científic
Catherine Johnson

Un repte
Seguir gaudint del que faig.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: