Jèssica Pérez, el teatre a la sang

Actriu

  • Mireia Biel / Foto: Anna Aluart
  • Dijous, 22 Gener 2015 10:44

Perfils 2014/2015, perfils-jessica pérez

Jèssica Pérez és d’aquelles persones capaces de capgirar un dia trist. Optimista, riallera i vital, pot pujar dalt d’un escenari i convertir-se en una varietat de personatges excepcional. És màgia, diu. Probablement també és talent.

I és que aquesta actriu mataronina posa els peus ara als escenaris del Teatre Nacional de Catalunya després d’acabar els seus estudis a l’Institut del Teatre amb un clàssic de la literatura catalana. Ha entrat a formar part de la Jove Companyia del Teatre Nacional de Catalunya per interpretar ‘Tirant lo Blanc’, de Joanot Martorell, durant la temporada en què el TNC busca portar als seus escenaris alguns dels clàssics més importants de la cultura catalana.

“El teatre és màgic, instintiu. Captiva i comunica a l’espectador”. És com una llar per a ella, un refugi i, sobretot, “un treball molt gran que és molt teu i personal, però que està únicament pensat per entregar als altres”. I aquí és on la màgia envaeix cada assaig i cada funció, “perquè cada dia és diferent, cada públic reacciona diferent i cada vegada t’enriqueixes una mica més”.

D’on ve aquesta passió teatral? “Jo porto el teatre a la sang”, assegura rotundament. “El meu besavi ja feia teatre a la Sala Cabanyes, igual que el meu avi i la meva mare”, recorda. Per tant, el pas natural va ser incorporar-s’hi. Després va entrar a l’Aula de Teatre, que va representar “una obertura molt gran a nivell tècnic i personal” i on ha tornat per exercir-hi de professora.

Actriu, mestra i presentadora, Pérez sempre ha estat molt lligada a la cultura de la ciutat. Ha format part de la comissió organitzadora del Carnestoltes a Mataró i ha presentat diversos actes, entre altres. “M’estimo Mataró i m’agrada treballar per la cultura de la meva ciutat”, remarca. “A la ciutat s’inverteix en teatre. De fet, tenim molts espais com el Monumental, Can Gassol o la Sala Cabanyes”. Per a ella, “és important cuidar el teatre”, perquè com deia Shakespeare, “el teatre és el mirall de la societat i mai hem de deixar de mirar-nos-hi”.

“El que ofereix el TNC és impressionant. Què més puc demanar que actuar-hi?”
 

Teatre al Nacional
Quan Pérez va finalitzar els estudis a l’Institut del Teatre, va aconseguir entrar a la Jove Companyia del TNC. Ara, des del novembre, hi assaja per estrenar, al febrer,  el ‘Tirant Lo Blanc’, de Joanot Martorell que dirigeix Pere Planella, un dels fundadors del Teatre Lliure. “Hi interpreto diversos personatges, cosa que m’encanta per la transformació que vaig patint”, explica Pérez, que opina que “el que ofereix el TNC a nivell de recursos i aprenentatge és impressionant. Què més puc demanar?”. Pérez també representarà a l’abril dins el Cicle de Celebració dels 30 anys de l’Aula de Teatre ‘El Cabaret diabòlic’ de Beth Escudè a Can Gassol, un muntatge que ja ha estat un èxit a Granollers i Barcelona juntament amb la pianista Núria Palau.”

APUNTS

Defineix-te
Extrovertida, passional i persistent

Un llibre
‘Sonets’ de Shakespeare

Una pel·lícula
‘Amélie’ de Jean-Pierre Jeunet

Un viatge
París, França.

Una actriu
Anna Lizaran

Un repte
Viure fent el que m’agrada