Francina Bigorra, botigues al carrer

Cotillaire i cap d’activitats de la Unió de Botiguers

  • Mireia Biel / Foto: Anna Aluart
  • Dijous, 15 Gener 2015 11:03

Perfils 2014/2015, perfils-Francina Bigorra

“És una de les ànimes de l’actual junta de la Unió de Botiguers i una de les responsables que durant els darrers tres anys s’hagin realitzat desenes d’activitats a la ciutat relacionades amb el comerç. És Francina Bigorra, cap d’activitats de la UBM i cotillaire d’ofici, a la botiga ‘Fransi’ d’El Torrent. Vital i enèrgica, Bigorra estima el seu negoci, és la seva segona llar, i aprecia també un comerç de proximitat en hores baixes, però que defineix i personalitza la ciutat.

“Sóc la tercera generació d’un negoci que va començar la meva àvia el 1936”. Era la botiga ‘La Moda’, aleshores a El Masnou. Quaranta-nou anys després d’instal·lar-se a Mataró, Bigorra manté l’essència del que ella considera més un ofici que un negoci. “No en queden gaires, de cotillaires, però sé que el meu ofici em permet solucionar problemes a molta gent i això em genera una gran satisfacció”, explica Bigorra”, que assegura que “no sé vendre, sinó aconsellar, un fet primordial en aquesta feina, en contacte amb un producte tan íntim com és la roba interior”.

Aconsellar clients, ajudar persones, organitzar activitats, promocionar el comerç. Són expressions que fàcilment poden relacionar-se amb Bigorra, que fa tres anys va assumir l’organització de les activitats de la UBM. “He gaudit d’un equip fantàstic i molt treballador, amb moltes inquietuds i ganes de fer coses”, remarca Bigorra, que afegeix que “els tres anys que portem a la junta de la Unió de Botiguers han estat molt positius perquè hem donat un tomb positiu al comerç de proximitat”. Un tomb necessari, a més a més, ja que “el comerç està patint de valent i cal promocionar Mataró com un pol comercial perquè la gent de la comarca segueixi venint”.

Per aquest motiu, activitats com el Mataró Villa Shop al Port, el Saló Boda, les activitats a cel obert i totes les activitats que han fet “ens han permès seguir endavant”. Una tasca difícil, però que els que estimen el comerç saben fer millor que ningú.

“El comerç de proximitat et permet establir una amistat amb el públic que com a comerciant agraeixo”

Comerç proper
La cotilleria ‘Fransi’ és un d’aquells comerços ineludibles de Mataró. “Sóc cotillaire i sé que és un ofici que s’està perdent, probablement per això em costarà tant jubilar-me”, diu Bigorra. Un procés costós, segurament també per la complicitat que ha establert amb la seva clientela, “fidel i assídua”, dos condicionants gens habituals actualment, però alhora inevitables. Està especialitzada en peces de roba íntima i reconeix que “en una botiga com la meva, tens un tracte molt directe amb el públic, un fet que omple molt”. I és que fins i tot, “acabo tenint una amistat amb aquest públic, que et confia els seus problemes i necessitats perquè els donis una solució, i això em dóna molta vida i agraeixo profundament”.

APUNTS

Defineix-te
Sóc lluitadora i gaudeixo amb l’ofici que faig.

Un llibre
Els de cuina i les biografies.

Una pel·lícula
Les basades en fets reals.

Un viatge
Qualsevol illa amb platja.

Un referent
La meva mare.

Un repte
Aconseguir tot que el que em proposi.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: