Ajudes per a la comunió

"En Juan i la Maruja són els dos infants que apareixen vestits de comunió..."

  • Mireia Biel / Foto: Maria Acracia Rodríguez
  • Dijous, 30 Gener 2014 00:00

Foto antiga 2013, ajudes a la comunió 1612

La fotografia correspon a la dècada dels anys 50 i 60, en ple franquisme. Molts van veure com el racionament i l’aïllament del país els conduïen a una situació econòmica difícil i precària. També van ser les dècades durant les quals més immigrants de l’interior d’Espanya va rebre la ciutat de Mataró.

Aquesta foto, cedida per María Acracia Rodríguez, retrata una de les moltes dificultats amb què molts ciutadans procedents del sud d’Espanya, o no, van haver d’enfrontar-se: finançar la comunió dels fills. En Juan i la Maruja són els dos infants que apareixen vestits de comunió. Al seu darrere hi ha les seves mares, mentre que les dues noies són les germanes d’en Juan.

Celebrar la comunió suposava una despesa molt gran per a qualsevol família. El que avui anomenem ajudes socials era aleshores l’auxili social. I era aquesta associació la que ajudava les famílies. Proporcionava els vestits a les criatures perquè poguessin lluir igual que qualsevol altre el dia de la primera comunió. Un cop feta, el vestit se’l podien quedar de record, mentre que la corona, els guants, la faixa i el mantell havien de tornar-se. 

Foto antiga V 2013, ajudes a la comunió 1612