Endinsa't en tres exposicions per redescobrir Les Santes

Els tres espais recullen la història, l'actualitat i fins a un joc conceptual i artístic de l’univers de la Festa Major

  • Redacció // Fotos: cedides
  • Divendres, 19 Juliol 2019 09:38

Les Santes 2019, expo lux

Can Marfà i Can Palauet acullen durant l'estiu tres exposicions que conviden el públic a viure la Festa Major de Les Santes des d'una perspectiva diferent, a través de fotografies, objectes i un quadern artístic.

"[Re]construir la festa. Les Santes de 1979"

Testimonis, documents i ob­jectes diversos recorden la recuperació de la festa ara fa quaranta anys. Bona part de la festa que coneixem avui dia té l'origen en un moviment popular encapçalat per un grup de joves del Foment Mataroní que, sota el lema “Les Santes, fem-ne Festa Major”, es van proposar recuperar-la. Aleshores corria l'any 1975, el país es trobava a les acaballes del franquisme i encetava el període de la Transició.
Va ser el primer Ajuntament democràtic, el 1979, qui va propiciar l'organització de la festa de Les Santes modernes, que, amb el desig de llibertat i celebració latent, la ciutat es va fer seva de seguida.
L'exposició està disponible a Can Marfà, Gènere de Punt del Museu de Mataró, i es podrà visitar fins al 29 de setembre.

[Re]construir la festa. Les Santes de 1979

"LUX"

Manel Quirós, el fotògraf escollit per capturar l'esperit de Les Santes del 2018, exposa les seves instantànies a Can Palauet fins a l'1 de setembre.
La mostra presenta una trentena d'imatges. Quirós entén la fotografia com una "finestra que li permet connectar amb els orígens per il·luminar i crear una narrativa poètica". En la seva obra hi tenen especial importància les ombres i les llums, i per això la sala que acull les fotografies està tancada i a les fosques, a proposta de l'autor, perquè "l’única llum que hi hagi sigui la de les fotografies dins les caixes de llum".

LUX - Manel Quirós

"Les Santes. Alfabet ínfim"

Can Palauet també acull el projecte artístic i literari “Les Santes. Alfabet ínfim”. L'exposició està formada per monosíl·labs ordenats de la 'A' a la 'Z', que creen una visió alternativa de Les Santes.
La idea és que amb les imatges i els monosíl·labs escollits per a cadascuna de les lletres, el públic recorri l’univers de Les Santes, de manera que cadascú pugui construir el seu propi alfabet sense limitacions.
Es tracta d'una producció del M|A|C (Mataró Art Contemporani) en la qual han treballat vint-i-sis artistes i una escriptora, Semproniana Carrau.
L'exposició estarà disponible fins a l'1 de setembre, i el quadern imprès es pot adquirir a Can Palauet, a l’oficina de Turisme i a la botiga de Les Santes 2019 per 9 euros.