Imprimir aquesta pàgina

Josep Codina: “Un bon pessebrista és artista i artesà alhora”

Parlem amb el president de l'Associació de Pessebristes de Mataró, un autèntic expert en pessebres i diorames des de fa dècades

Ciutat 2017/2019, pessebres, josep codina

Fa 10 anys que presideix l'Associació de Pessebristes de Mataró, però la seva passió pels pessebres i diorames ve de lluny. Josep Codina n'és un autèntic expert i aquestes creacions l'han portat a participar i també a guanyar diversos concursos. A continuació, parlem amb Codina, que ens fa cinc cèntims de la seva trajectòria i ens explica què ha preparat l'associació per aquest Nadal.

Com va sorgir la teva afició pels pessebres i els diorames?

Faig pessebres des que tenia 12 anys i ara en tinc 87. Cadascú té les seves aficions i aquesta és una de les moltes que jo tinc. Per ser un bon pessebrista necessites tenir imaginació, i ser artista i artesà alhora. Cada vegada que t'hi poses has de pensar què faràs, quines novetats o elements diferencials hi introduiràs.

Quant es pot trigar a fer un pessebre?

El procés i la durada varien en funció de la creació que hagis decidit fer. És impossible sumar les hores.

Tenint en compte que vas començar a fer pessebres amb només 12 anys, com diries que ha evolucionat aquesta tradició?

Els pessebres han evolucionat, com tot. Per exemple, pel que fa als materials, hem passat del guix tradicional a un material que mai hauríem pensat que funcionés i que es fa servir com a aïllant en les construccions. Em refereixo al poliestirè, que té molts avantatges: no embruta, és molt fàcil de manipular, etc. Es fica en unes planxes i es manipula amb només un soldador, un dissolvent i un cúter. Amb aquestes eines bàsiques treballem i ho fem pràcticament tot.

Parla'm una mica de la teva faceta de mestre. Qui s'acostuma a apuntar a les teves classes?

Des del mes de maig, imparteixo classes a l'associació. Hi ha dos tipus de curs: un on ensenyo a fer diorames i on ve la gent més gran, i un d’iniciació, on venen persones de totes les edats, des de nens fins a gent gran.

Creus que la tradició pessebrista s'acabarà perdent?

No ho crec. Molta gent encara posa a casa seva el típic tros de molsa amb unes figuretes a sobre quan ve el Nadal. O sigui que des del punt de vista tradicional no és un costum que es pugui perdre aviat. Una altra cosa és fer el pessebre des del punt de vista artístic.

Hem passat del guix al poliestirè com a material principal" - Josep Codina

Què podrem veure aquest Nadal a l'exposició que organitza cada any l'associació?

Aquest any hi ha algunes novetats. Per exemple, hem muntat un pessebre-holograma.
D’altra banda, gràcies a la col·laboració de l'Associació d'Amics del Caganer, també acollim una mostra dedicada a aquestes figures. Tenim preparada una selecció de 500 caganers diferents. De fet, és una de les exposicions més grans que es fan a Catalunya.

Els horaris    

Ciutat 2017/2019, pessebres, josep codina

L'exposició de pessebres i diorames de l'Associació de Pessebristes de Mataró (c/Alarcón, 27) està oberta tots els diumenges i festius (de les 11 a les 14 hores), excepte l'1 i el 6 de gener. Entre setmana, del 23 de desembre fins al 5 de gener, es pot visitar entre les 17 i les 20.30 hores.