Els Deu Minuts de Silenci per Escoltar el Nadal fan vint anys

L’acte, que a Mataró se celebrarà el dimarts 24 de desembre a les 7 de la tarda a la plaça Santa Anna, es fa també a Girona i a Sant Andreu, a Barcelona

  • Redacció // Foto: Cedida
  • Dilluns, 23 Desembre 2019 08:52

Ciutat 2017/2019, pça sta. anna

Ara fa just vint anys, el 2000, va néixer a Mataró una activitat curiosa i innovadora, els Deu Minuts de Silenci per Escoltar el Nadal: una iniciativa plantejada per diverses entitats de la ciutat que pretenen brindar l’oportunitat als mataronins de pensar com volen viure el període nadalenc i, per extensió, la resta de l’any. No hi ha, asseguren els promotors, una “crítica estricta a cap comportament sinó la voluntat que cadascú decideixi a partir de quins valors vol viure les festes”.

L’acte, que per contrast es duu a terme a la cèntrica i comercial plaça Santa Anna, comença a les set de la tarda amb el repartiment d’espelmes i amb la lectura d’un manifest sobre la importància del silenci; a partir d’aquí és el silenci qui pren el protagonisme durant exactament 10 minuts. Només la claror d’una espelma ajuda els participants a centrar els seus pensaments.

La senzillesa s’ha convertit en l’èxit d’aquesta iniciativa sorgida de forma espontània i que té com a principal objectiu generar un petit temps de reflexió i silenci just abans de l’inici de les festes de Nadal.  

De la primera edició fa ara vint anys, un temps en què aquesta iniciativa s’ha convertit en una petita festa a la ciutat de Mataró. Així, la convocatòria organitzada per la revista Valors, Justícia i Pau-Maresme, el Grup Tercer Món-Mataró i Acció Catòlica Obrera se celebra cada 24 de desembre.

Amb els anys, però, aquesta proposta ha arrelat en diversos indrets de la geografia catalana. Així, a Girona la duu a terme des del 2005 la delegació local de Justícia i Pau i de Pastoral Obrera (enguany divendres dia 22 a les 18 hores al Punt de Trobada de la Rambla de Girona) i a Barcelona té lloc, el divendres dia 20 a les 19 hores, a la plaça Orfila del barri de Sant Andreu, convocada per la Pastoral Obrera de l’Arxiprestal de Sant Andreu, la Sagrera i el Bon Pastor.

Una iniciativa que ja és tradició

Ciutat 2017/2019, pça sta. anna

La convocatòria se celebra cada 24 de desembre a la mateixa hora i al mateix lloc.