Imprimir aquesta pàgina

Què no t'has de perdre del Carnestoltes de Mataró?

La Rua del Carnestoltes 2019 programa un nou recorregut i aposta per les comparses familiars, obrint-se per primer any a aquest públic

Cultura 2019, carnestoltes

Ja està tot a punt per donar el tret de sortida a les festes de Carnestoltes. Després de presentar el cartell oficial, celebrar dissabte el Rebombori de la Mulassa i repartir les ja tradicionals truites de Dijous Gras, ara el protagonisme l’agafa la figura d’en Pellofa XLI. Ho farà primer divendres 1 a quarts de nou del vespre a la plaça de Santa Anna i acompanyat pels Botargues, la Momerota, la Momeroteta i La Banda de l’Agrupació Musical del Maresme. Però l’aparició estel·lar té lloc dissabte dia 2 de març, amb la Rua. Una rua que canvia de recorregut i obre una nova categoria, la de les comparses familiars.


Nou recorregut

La Rua és l’acte més multitudinari de la festa i s’ha volgut afavorir a la participació de les persones de mobilitat reduïda. Per aquest motiu, aquest 2019 el mapa de la festa és ben simple, i fa baixada. Se sortirà des del Nou Parc Central, es baixarà per La Riera i s'acabarà a la plaça de Santa Anna. Allà es farà el lliurament de premis a les millors comparses, que es distribueixen en dues categories: Grans i Familiars.

Cultura 2019, carnestoltes

Actes familiars

Diumenge els més petits despertaran a en Pellofa, a les 11h davant de l'Ajuntament, i el dimarts 5 es veuran les darreres passes del rei del Carnestoltes durant el Sant Sopar. La festa acabarà el tradicional dimecres de cendra i l'enterrament d'en Pellofa.

Protagonisme pels Botargues

Un altre dels fets que marquen, i molt, aquest Carnestoltes és la celebració del 40è aniversari dels Botargues, la guàrdia personal d’en Pellofa. Com és tradició, els Botargues apareixeran a tots els actes i, abans del Sant Sopar, repassaran les seves quatre dècades d’existència.

Les cites de Carnestoltes: els dies grans d'en Pellofa      


Què no t'has de perdre, de divendres, dissabte i diumenge?

APARICIÓ I PREGÓ

Cultura 2019, carnestoltes
Pellofa XLI és a punt de sortir de l'ou i al seu encontre acudiran els Botargues, des de la Presó i les dues momerotes. Serà a Santa Anna on farà acte de presència sorpresa i des d'allà s'encaminarà a l'Ajuntament. Del que digui des del balcó consistorial n'estarà tothom pendent.

Divendres 1
a les 20:30h, a Santa Anna, aparició
a les 21h, a l'Ajuntament, Pregó

BALL DE GITANES

Cultura 2019, carnestoltes
En pocs anys, aquest acte ha guanyat una entitat espectacular que el converteix en una de les grans cites de la festa. No fallarà La Principal de la Bisbal i aquest any, també, la Lira Urgavonense de Jaén. Una cita de dansa, música i tradició per a tota la família amb tots els personatges habituals.

Dissabte 2
a les 11h des de Santa Maria, Cercavila;
a les 11:30h, a Santa Anna, Ball de Gitanes

PORTA- FARDELLS

Cultura 2019, carnestoltes
Fora de programa, no faltarà la cita de la Portabardellada, el correbars més popular i, alhora, més crític. Els versots, la cervesa i les disfresses, els al·licients.

Divendres 1
23:30h des de la Plaça
de la Peixateria

EL BALL

Cultura 2019, carnestoltes
Gràcies a l'Esplai Garbí hi haurà gresca a Santa Anna quan acabi la Rua. Els grups Reskate, The Cabrians, Bossonaya i el PD-L-Mental posaran la festa.

Dissabte 2

Les cites de Carnestoltes: fins al final de la festa


Què no t'has de perdre, dels darrers actes de la festa?

BALL INFANTIL

Cultura 2019, carnestoltes
El diumenge és el dia dels nens petits, que primer han de despertar en Pellofa a l'Ajuntament i després anar fins a la Plaça de Santa Anna on hi haurà Ball Infantil amb El Tramvia Blanc.

Diumenge 3
a les 11h, des de l'Ajuntament

40 ANYS BOTARGUES

Cultura 2019, carnestoltes
La guàrdia personal d'en Pellofa defuig la crisi dels 40 i vol el seu protagonisme, amb un acte propi, just abans del Sant Sopar. Història, present i futur de la comparsa de les escombres.

Dimarts 5
a les 20h a la plaça de la Peixateria

SANT SOPAR

Cultura 2019, carnestoltes
L'escenificació de la mort anunciada del Rei de la festa, enmig d'un banquet excessiu i amb tota la seva cort present, ciutadans inclosos

Dimarts 5
a les 20:30h a la plaça de la Peixateria

DIMECRES DE CENDRA

Cultura 2019, carnestoltes
El punt final del Carnestoltes és l'inici de la Quaresma. El Dimecres de Cendra és la vetlla del cos d'en Pellofa a l'Ajuntament i la comitiva de funerària fins a la Plaça de la Muralla, on es fa l'Enterrament de la Sardina, es llegeixen les esperades "deixalles d'en Pellofa" plenes d'arguments i apareix, lluita inclosa, la Vella de set cames que s'entronitza tot seguit.

Dimecres 6
17h, Ajuntament: Capella Ardent.
19:30h, des de l'Ajuntament, Comitiva
Tot seguit, Plaça de la Muralla, Enterrament.