Tres Tombs històrics: 25.000 persones, 110 carros i 300 cavalls

Tània Guasch, presidenta de la Federació Catalana dels Tres Tombs, posa un 10 a la feina feta a la ciutat, que busca promocionar-se aquest cap de setmana

  • Mireia Biel
  • Diumenge, 05 Maig 2013 14:37

Diligències, carros i molts, molts cavalls. Carruatges engalanats, d’altres d’època, farcits d’aliments, d’arròs, de vi o de queviures, segons la seva procedència. Cavalls de totes mides, colors i races. Aquest és el resum d’uns Tres Tombs que s’han convertit en una veritable festa. I tot plegat, conjugat en una ciutat, Mataró, que ha fet gala de la capitalitat de la Trobada Nacional dels Tres Tombs més multitudinària de la història: un èxit rotund.

Tres tombs2

Milers de persones s’han concentrat aquest migdia pels carrers de la ciutat per seguir la XVI Trobada Nacional dels Tres Tombs que enguany ha celebrat la seva edició més multitudinària, no només per participació, sinó també per assistència. Un total de 25.000 persones han visitat Mataró per veure desfilar prop de 800 persones de diferents colles d’arreu de Catalunya que han tret al carrer més d’un centenar de carros i més de 300 cavalls.

 

"Projecte brillant"
“Un 10 per Mataró”. Així de rotunda s’ha mostrat Tània Guasch, presidenta de la Federació Catalana dels Tres Tombs, que ha afirmat estar molt satisfeta de la feina feta des de la ciutat per tenir-ho tot a punt per la trobada d’avui. Guasch ha qualificat “el projecte presentat per l’Ajuntament de brillant i ha valorat molt positivament que “s’hagi volgut realçar el paper de la cultura popular”.

Objectius estratègics
L’alcalde de Mataró, Joan Mora, ha assegurat en declaracions a El Tot que “és un orgull per la ciutat acollir aquesta trobada perquè cal fer viure aquest tipus de tradicions que ens fan reflexionar sobre les nostres arrels”. Una trobada que, a més a més, té un rerefons estratègic, tal com ha detallat el regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, qui ha considerat que “els Tres Tombs d’avui han de servir per impulsar i arrelar la tradició a la ciutat, però també han d’emprar-se com a una eina de promoció de Mataró”.

 

Un objectiu, el de recuperar la festa, que té un sentit explícit, si es té en compte que el 2010 els Tres Tombs ni tan sols van celebrar-se per falta de participació durant les edicions anteriors. Era pràcticament inimaginable que tres anys després, Mataró es convertís en la capital de la Trobada Nacional dels Tres Tombs, però Fernàndez ha argumentat que “es va treballar molt fort per recuperar la Germandat Antiga de Sant Antoni Abad el 2011 i aconseguir, el 2012, fer ja uns Tres Tombs més lluïts”. Així, la Trobada Nacional dels Tres Tombs, l’aposta cultural de l’Ajuntament per aquest 2013, és la culminació del procés de recuperació d’aquesta celebració que alhora vol “donar una empenta als participants a Mataró perquè no es torni a perdre”, segons ha explicat el regidor de Cultura.

D’altra banda, cal recordar que els hotels i restaurants de la ciutat han ofert durant tot el cap de setmana diversos descomptes per fer atractiva la seva oferta durant la Trobada Nacional dels Tres Tombs. “Volíem que la gent vingués a Mataró i ens conegués”, ha detallat l’alcalde. I és que malgrat que no es tenen dades concretes, Mora ha confirmat que “tenim constància que molts restaurants tenen grans reserves per avui i que hi ha gent que ha passat el cap de setmana a la nostra ciutat”.