“Un home que es suïcida és un covard o un valent?”

Entrevista a Carles Porta, periodista, corresponsal de TV3 durant la Guerra dels Balcans o a Ruanda, productor i autor de 'El dia que vaig marxar'

  • Xavier Puig- Clack- Amic // Foto: cedida
  • Dijous, 16 Març 2017 10:51

Cultura 2017, carles portaCarles Porta està ara centrat en la seva faceta de productor però ha tingut temps de publicar 'El dia que vaig marxar' (Fanbooks, 2017), sobre la temàtica del suïcidi. Aquest és el seu cinquè llibre.


El suïcidi és un tema complicat i al llibre l’aborda directament, a la primera línia. Per què?

És un tema que sempre m’ha sem-blat molt interessant. Una persona que se suïcida què és, un covard o un valent? Em va semblar un punt de partida interessant per analitzar el suïcidi. Més tenint en compte que, fi ns fa molt poc, era una cosa que no es tractava als mitjans i que s’havia volgut amagar perquè es pensava que parlar-ne provocava més suïcidis. Jo penso que és al revés, que moltes persones que se suïciden el que necessiten és que algú els escolti, que algú els faci cas.

Quina perspectiva sobre el suïcidi intenta aportar?

El protagonista explica els seus últims pensaments un cop ja ha pres la decisió irreversible. Llavors s’adona que moltes de les coses que havia interpretat, les havia interpretat malament. Un cop has pres la decisió, ja no hi ha relectura possible. La meva posició davant el suïcidi no és justament partidària, al contrari, és una cosa que tu has d’analitzar molt bé abans.

En el llibre hi ha un moment en què fa la sensació que el protagonista no s'hauria d'haver suïcidat...

Aquesta és una refl exió a la qual ha d’arribar el lector. Perquè jo crec que el lector es troba amb la vida d’aquest noi i després amb la decisió, però sí que està clar que un cop presa la decisió veu les coses d’una altra manera. Però ja l’ha presa. És com parlar des de la mort. Quanta gent ho tornaria a fer després d’haver vist què ha passat amb el que ell pensava que passava? Hi ha molts filòsofs grecs que eren partidaris del suïcidi. Jo també analitzo molts cops que la vida és meva i no de ningú més. No és de la societat, ni de la religió. És meva i per tant jo hauria de poder fer el que vulgui de la meva vida, però en canvi això la nostra societat ho penalitza.

Com n'hauríem d’aprendre a prendre decisions?

Jo no sóc mestre, només sóc un torracollons que es fixa en problemes i els explica. No tinc la solució, si la tingués ho explicaria. L’únic que pretenc és sacsejar i que en parlem.

Com arriba a aquesta història?

Un dia vaig veure una taca de sorra davant una discoteca  que tapava la taca de sang on havien atropellat un noi, em va venir al cap si l’havien atropellat o havia fet un pas cap dins de la carretera. El van atropellar o s’hi va posar ell?

Com analitza l’actual crisi dels refugiats?

Europa està fent un paper patètic. Crec que s’han d’acollir refugiats però alhora s’ha d’intervenir a l’origen i això vol dir intervenir a Síria i això vol dir que potser un dels nostres joves morirà...

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: