Un tastet complet de la cultura popular de Mataró

Música, tradicions i disciplines es donen cita a les places Gran i de l’Ajuntament

  • Redacció // Foto: arxiu
  • Divendres, 04 Setembre 2015 00:00

Cultura 2014/2015, Ball de gitanes

A poc a poc s’ha convertit en un clàssic del setembre. La Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró, amb la col·laboració de diferents entitats de la ciutat, organitza una nova edició la Mostra de Cultura Popular per ensenyar la feina que aquests col·lectius fan durant l’any. L’activitat s’emmarca dins la celebració de l’Onze de Setembre i els visitants podran participar-hi activament. La música, i sobretot la gralla, és la gran protagonista d’enguany amb concerts, taules rodones, un espai de demostració d’instruments tradicionals, una mostra de la feina que fan els lutiers i una gran tabalada.

Matí, tarda, vespre i nit

La Mostra començarà a les 12 del migdia i s’acabarà passada la mitjanit amb activitats diverses i simultànies a la plaça de l’Ajuntament, a la plaça Gran i Can Palauet. La gralla serà la protagonista al matí i al migdia, amb un col·loqui sobre el seu pes dins la cultura mataronina i un concert vermut. Ja a la tarda serà el torn de les entitats i grups de cultura popular mataronina. La idea és treure al carrer la seva activitat i que, qui passejant vulgui fer cap a la plaça, pugui tastar les diferents mostres i exemples de cultura popular de la ciutat.

Tallers variats

A partir de 2/4 de 6 de la tarda la plaça de l’Ajuntament es convertirà en un espai lúdic i de tallers de cultura popular. En aquest espai hi haurà jocs tradicionals de Catalunya, un racó per aprendre danses tradicionals catalanes com ara les sardanes, balls de Gitanes i ball de bastons, un taller per aprendre a fer castells amb els Capgrossos de Mataró i un taller de diablons per conèixer els secrets dels correfocs de la mà dels Diables de Mataró.

Paral·lelament i des de la mateixa hora, a la plaça Gran, s’hi concentraran tres activitats: un espai de contes tradicionals catalans amb la narració de dos contes a càrrec de Joan Boher i Santi Rovira, un espai de música i instruments tradicionals catalans amb la participació de l’Escola Municipal de Música de Mataró i també un espai de demostració de l’art dels lutiers. Alguns lutiers com Bonamusa, Gerard Termes i Pere Masalies  mostraran l’art de la construcció d’instruments tradicionals. Les activitats de la Mostra estan pensades per a tots els públics.