La PACC alerta d'una onada de desnonaments i fa una crida a aturar-los

L'entitat denuncia la inacció de l'Ajuntament i la Generalitat i xifra en 2.000 pisos per fer front a les necessitats d'emergència habitacional

Roda de premsa PAC

L'Ali fa 30 anys que viu a Mataró i i el propietari del seu pis no va li va renovar el contracte. Té set fills i ja s'ha enfrontat a tres desnonaments. La Maria José està embarassada del seu tercer fill i en quedar-se al carrer veu com l'única solució que li proposen des de serveis socials és separar-se dels seus dos fills i anar a l'alberg municipal. La Sara està divorciada i viu amb els seus dos fills en una habitació petita a casa la seva germana. Des de l'octubre que té la resolució favorable de la mesa d'emergència social per tenir accés a un habitatge però sense concreció. L'Ali, la Maria José i la Sara són tres exemples d'una mateixa crisi, la d'emergència habitacional, que la Plataforma d'Afectats per la Crisi i el Capitalisme denuncia que s'està tornant cada vegada més vehement i crua i que en el propers dies assistirà a un repunt, encara major, del nombre de desnonaments programats.

"David Bote passarà a la història com l'alcalde amb més desnonaments de Mataró", alerten des de l'entitat, que xifra les previsions de les dues properes setmanes amb una previsió 18 desnonaments en 15 dies. I adverteixen que "estarem al peu del carrer i els aturarem tots". La PACC s'organitza per seguir aturant els desnonaments i aporten dades reveladores. "En quatre anys d'entitat hem atès unes 750 famílies i el 80 per cent, casos d’emergència d'habitatge. Només l'any passat vam aturar 80 desnonaments, a peu de carrer i amb negociacions". Les xifres de Serveis Socials de l'Ajuntament ho limiten a 58 casos. Denuncien des de la PACC que moltes de les desenes de desnonaments es concentren especialment en barris molt castigats per la pobresa i la crisi com Rocafonda i Cerdanyola. 

cartell PAC

Les xifres de la crisi

La PAC és molt crítica amb la inacció de l'Ajuntament i també la Generalitat davant la crisi d'habitatge. "Mataró té 265 habitatges públics i d'aquests només 104 són per habitatge social. Mataró actualment calculem que necessita 2.000 pisos per fer front a l'emergència. És impresentable que només s'hagin comprat 10 pisos per la via de tempteig i retracta i que els fons voltors s'estiguin fent amb fins a 300 pisos a preu de saldo", denuncien els portaveus de l'entitat que denuncien l'existència d'una dotzena de blocs de pisos buits. "Sempre se'ns acusa d'estar darrera les màfies quan els responsables són les administracions per no haver actuat abans".

El col·lapse de Serveis Socials

La PACC també critica el col·lapse i la manca de recursos dels serveis socials i de l'alberg municipal, on, asseguren "no hi cap ni una agulla". L'entitat és molt crítica i exigeix solucions a una administració amb la qual no interlocuta més enllà de la mesa mixta d'habitatge. Reclamen una mesa d'emergència pròpia per a la ciutat que l'Ajuntament, afirmen, "rebutja per suposar massa feina"  i també alerten que "no hi ha cap mostra que ens indiqui que l'acord de destinar el 30 per cent de les promocions a habitatge social es compleixi".