"L'Ajuntament pot ajudar o pot girar l'esquena al centre"

Jordi Galdon, gerent de Vidres Mascarell i vicepresident de l'Associació de Veïns de Mataró Centre

  • Redacció // Foto: cedida
  • Dilluns, 03 Desembre 2018 09:47

Ciutat 2017/2018, vidres mascarell

 “El nombre de persianes baixades és cada cop més alarmant", explica Jordi Galdon, gerent de la botiga Vidres Mascarell. Evidentment, puntualitza, "no és només culpa de l'Ajuntament, però cal fer alguna cosa per reactivar l'activitat comercial al barri".

Jordi Galdon porta tota una vida darrera els vidres de Mascarell. Primer com a fill d'un dels pocs vidriers que hi havia a la ciutat i ara com a gerent de l'empresa situada a la cantonada del carrer Lepant amb Gravina. Com a comercial però també com a vicepresident de l'Associació de Veïns del Centre de Mataró, durant els últims anys ha vist com minvava el nombre de comerços de la zona: "Hi ha una clara aposta de l'Ajuntament de beneficiar el Mataró Parc i girar l'esquena al centre", sentencia.

I és que, durant els últims anys, l'afluència de vianants i compradors potencials al centre no ha fet més que disminuir. Posant Mascarell com a exemple, fa uns anys hi entraven una trentena de clients al dia, i ara no passen de la desena. "És un tema multifactorial, la gent ja no passeja tant, però la ciutat tampoc convida. L'ajuntament pot ajudar, o bé pot girar l'esquena al centre", explica. Galdon posa com a exemples els nuclis urbans de Girona, Granollers o fins i tot Perpinyà, a on, assegura, hi ha comerços molt petits (de potser deu metres quadrats) però destinats a productes artesanals i fets a mà. "Pot semblar un model antic, però els funciona, i molt".

Model de comerç
"Cal una reconversió del centre. El client avui ho busca tot per Internet i quan ens contacta ho fa molt més informat"

En aquest sentit, espera que la ciutat no aposti per un model a l'americana, a on els centres comercials estan totalment separats de les zones per viure i tot es fa en cotxe. "Hem lluitat molt temps perquè això no passi, i seria una llàstima", recorda.
Propostes pel centre no n'hi falten. Com a empresari, li vénen idees com ara que la ciutat pogués oferir una hora de pàrquing gratuïta al client, com passa a Igualada, o regular el preu dels lloguers comercials per a potenciar la supervivència dels negocis que comencen.

Com a membre de l'associació de veïns aposta per reforçar el teixit i recuperar l'energia perduda. També és conscient, i molt, de les coses bones: "Tenim un barri tranquil per a viure-hi i molt ben connectat, amb el tren a tocar. Els carrers cada vegada són més agradables pels vianants i tenen molt bona il·luminació a les nits."

Des dels vitralls de la cristalleria més antiga de la ciutat Mascarell segueix veient l'afluència de mataronins que cada dia van i vénen de l'estació. Més de mig segle de vida els ha fet veure de tot, però el canvi al qual s'enfronten és, segurament, el més crític de tots.

Potenciar el centre
"Hi ha una clara aposta de l'Ajuntament de beneficiar el Mataró Parc i girar l'esquena al centre" .

Després de la crisi, el sector s'ha reconvertit. "Oferim un servei, i per tant ens afecta menys la irrupció de gegants com Amazon, però sí que cal una reconversió. El client ho busca tot per Internet i quan ens contacta ho fa molt més informat. Ah! I ens contacta per WhatsApp, telèfon o a través de la pàgina web", explica Galdon.