Una nova mirada al patrimoni de la Riera

L'Open Puig i Cadafalch analitza el "torrent d'arquitectura" del carrer més emblemàtic del centre amb una doble visita a espais i elements inèdits per a la ciutadania

  • Cugat Comas // Fotos: cedides
  • Dijous, 08 Novembre 2018 12:32

Ciutat 2017/2018, La Riera

La Riera és el carrer més emblemàtic de Mataró i un dels més concorreguts però la vuitena edició de les 48 hores Open Puig i Cadafalch es proposa oferir una nova mirada sobre el gran carrer mataroní, una mirada d'altura i que, alhora, posi en valor el patrimoni i les diferents arquitectures que hi ha a banda i banda del carrer.


En ple Any Europeu del Patrimoni i amb el concurs d'idees del Pla d'Impuls del Centre a punt de veure la llum, aquesta cita anual amb l'arquitectura proposa revalorar aquest espai de la ciutat i oferir, en dues visites guiades, perspectives i detalls que fins ara han passat inadvertits per a quasi tota la ciutadania.

"Ens agrada dir que la història de l’arquitectura baixa per la Riera de Mataró. Hi trobem  edificis de tots els estils arquitectònics", explica Mariona Gallifa, responsable de Patrimoni de l'Ajuntament. La visita permetrà veure corrents de totes les èpoques: gòtic al finestral de ca l’Homs; barroc als casals de Can Palau o Can Fité; neoclàssic a Valldemia o l'Ajuntament; historicisme a la presó o Can Miracle; modernisme al saló de plens de l'Ajuntament o en aparadors, noucentisme, racionalisme a la tanca del Parc o al Cafè Nou i moviment modern a la façana de la Parisiène o la botiga de can Batlle. Un "escàner" patrimonial, el que proposa aquest Open, que ningú fa quan puja o baixa pel carrer més transitat de la ciutat.

Des de l'organització de l'Open també s'aposta per, amb les visites comentades, destacar l’autoria de les edificacions de la Riera.

I és que al llarg del vial hi apareixen els noms d’arquitectes, personatges de primera línia tant de la història nacional com local com Miquel Garriga i Roca, Elies Rogent, Josep Puig i Cadafalch, Jeroni Boada, Josep Goday, Emili i Gaietà Cabanyes, Melcior de Palau, Josep Oriol Mestres, Lluís Gallifa i Grenzner, Miquel Brullet, Jordi Capell, "així com els seus col·laboradors: escultors, ferrers, estucadors de primer ordre", assegura Gallifa. L'Open es proposa, doncs, reivindicar el patrimoni de la Riera.

Ciutat 2017/2018, La Riera

Visions privilegiades també disponibles on-line

El gran al·licient que proposa aquest Open Puig i Cadafalch és l'accés a estances i punts d'interès que tenen atractius o senzillament visions panoràmiques de la Riera que són del tot sorprenents. És en aquest sentit que les dues rutes guiades permetran accedir a punts com el balcó del Centre Catòlic, de 45 metres de llargada, o al terrat d'un edifici situat a mitja Riera des d'on es gaudeix d'una visió inèdita, amb perspectiva completa. També hi ha estances de cases privades que obriran únicament per a l'ocasió. Com a novetat, ja està disponible a la web de l'Open una visió en 360 graus digitalitzada des d'alguns d'aquests punts elevats, fet que permet des de l'ordinador agafar unes perspectives inèdites de la Riera.