Volen una justícia en català

El grup municipal de CiU i la CUP, amb el suport d’ERC, VoleMataró, ICV i l’Agrupació d’Advocats en Defensa dels Drets Humans, presenten una Declaració Institucional per defensar l’ús del català

Jutjats

Els Grups Municipals de CiU i la CUP, amb el suport d’ERC, VoleMataró, ICV-EUiA i de l’Agrupació d’advocats en defensa dels Drets Humans del partit judicial de Mataró, han presentat una Declaració Institucional (DI) per demanar una justícia en català. Els representants de cada una de les formacions es van concentrar dilluns davant els Jutjats de Mataró per presentar la DI. Amb la declaració es vol que l’Ajuntament de Mataró faci una crida genèrica a totes les institucions del país per treballar perquè la cooficialitat del català sigui efectiva en l’àmbit de la Justícia.

Una bateria de propostes

La declaració recull diverses propostes per instar al Parlament de Catalunya a potenciar la justícia en català. Així doncs, s’insta al Parlament a continuar el procés legislatiu de renovació de les institucions pròpies del dret civil català; a què, des del departament competent de la Generalitat, els juristes puguin disposar de formularis i bases de dades en obert i que estiguin actualitzades, tant de jurisprudència nacional com supranacional i internacional; a què potenciï l’ús del català a les universitats i als col·legis professionals; per exemple. També es vol instar al Consell d’Il·lustres Col·legis d’Advocats de Catalunya, i els de notaris, de procuradors de tribunals, així com els registradors de la propietat, perquè ajudin a dinamitzar l’ús del català.

El català, en minoria

Segons informen, els jutges, lletrats de l’Estat, fiscals, funcionaris i operadors jurídics no compleixen la normativa lingüística i, per exemple, gairebé el 80% dels jutges, secretaris i fiscals que exerceixen la seva funció pública a Catalunya són de procedència forana i poc més del 60% manifesta ser capaç d’entendre el català. A més, denuncien que s’estan reduint les classes en català a les universitats de Dret i que resulta molt difícil trobar bibliografia en català.