40 anys fent la Travessada del Montseny

L'edició de diumenge passat va ser una de les més especials per la mataronina colla excursionista "Tres quarts de vuit"

  • Cugat Comas // Fotos: cedides
  • Dijous, 30 Novembre 2017 10:22

Diumenge passat una vuitantena de maresmencs va fer la Travessada del Montseny per quarantè any seguit. Sempre en dates similars, a finals de novembre i sempre fidels a un esperit que fa d'aquesta marxa quelcom especial, diferent a altres caminades. I és que la iniciativa que enguany va bufar literalment les espelmes amb el 4 i el 0 és obra de la colla "Tres quarts de vuit" –que va agafar el nom de l'hora en què sempre es convocaven per anar a caminar– i amb el suport del Centre Atlètic Laietània ha arribat als nostres dies, té gran salut, ha viscut un canvi generacional al capdavant i és una cita més que esperada per tothom qui l'ha completat.

40 anys sumant adeptes

Fa quaranta anys que, volent imitar unes ressenyes d'un segle enrere, Pere Icardo va tenir la idea d'aquesta travessa juntament amb Lluís Belmonte. Ells dos, amb el suport de gent com Joan Parera, van organitzar aquelles primeres caminades amb 5 o 10 persones que amb el pas dels lustres va anar agafant bona fama i sumant gent interessada fins al punt que ja fa anys que l'organització munta un autocar que s'omple de caminaires atrets pel Montseny i l'ambient de la Travessada.

De bon inici, doncs, la prova va ser cosa de la pròpia colla, d'amics i familiars i aquest bon ambient és de ben segur una de les raons per la qual ha arribat als nostres dies. L'enyorat David Belmonte, fill d'en Lluís, va agafar-ne el testimoni juntament amb en Jordi Bonamusa i altres coneguts i familiars dels primers promotors. En Pere Icardo encara hi col·labora i hi participa any rere any.

Ciutat 2017, caminada montseny

Personalitat pròpia

Explica el propi Bonamusa que “la Travessada és una activitat de Muntanya” i no una sortida, ni una marxa, ni una cursa i molt menys una competició: “La Travessada viu i respira de l'essència del muntanyisme; Amistat, companyonia, solidaritat, generositat en el camí, tolerància. I valors com el respecte a la natura, el compromís amb el medi l'amor al Massís del Montseny”.

És per això que tot i el seu recorregut exigent d'uns 40 quilòmetres i fins a 2.000 metres de desnivell, bona part dels al·licients de l'excursió passen per poder gaudir de la natura. Fins i tot els qui hi participen prenen part d'un certamen literari a petita escala i elaboren unes poesies que són llegides al final. La Travessada acaba sempre amb un sopar de germanor que clou una jornada de convivència entre amics, paisatge i natura.  Una prova més que especial.