Busquen pisos buits de bancs per detectar si hi ha okupes i reclamar-lo per a lloguer social

L'Ajuntament inspeccionarà l'estat de 368 pisos de tota la ciutat, majoritàriament de Cerdanyola i Rocafonda

  • Redacció - ACN
  • Dilluns, 10 abril 2017 09:52

Ciutat 2014/2015, comissio especial noves ocupacions

L'Ajuntament de Mataró donarà aquest any el tret de sortida a la campanya d'inspeccions d'habitatges buits que preveu l'ordenança municipal aprovada a finals del 2016, amb l'objectiu de detectar aquells pisos que fa més de dos anys que estan buits de manera "injustificada" i poder reclamar als seus propietaris que els destinin al lloguer social. En casos que no ho facin, aquesta mateixa ordenança preveu multes de fins a 18.000 euros. A més, també es vol detectar en quins d'aquests pisos, teòricament buits, s'hi han ficat okupes per col·laborar també en la lluita contra les ocupacions il·legals. L'Ajuntament preveu revisar aquest any 368 pisos, d'un parc d'un total de 3.382 pisos potencialment buits. Les inspeccions es faran a tots els barris de la ciutat, però on més se'n preveuen és als barris de Cerdanyola i Rocafonda.

El cens d'habitatges buits de Mataró ha disminuït, però la xifra encara continua sent molt alta. Si el juliol del 2015 se'n comptabilitzaven 3.792, un any més tard el cens era de 3.382. "En continuen havent-hi força", reconeix la regidora d'Urbanisme, Núria Calpe, que hi veu un doble problema: "L'habitatge no compleix la seva funció social i són objectiu de ser okupats, amb 'k'".

Davant d'aquesta situació, el consistori ja va anunciar dimarts la posada en marxa d'un "pla de lluita potent" contra les organitzacions mafioses que ocupen habitatges i aquest dijous s'ha explicat la posada en marxa d'un programa d'inspeccions d'habitatges buits, dues mesures que complementen la política pel dret a l'habitatge del consistori.

Nuria Calpe

Doble objectiu

En el cas de les inspeccions l'objectiu és doble i, a banda d'identificar aquells pisos okupats, es pretén que els que estiguin realment buits es puguin destinar al lloguer social. Per això, l'Ajuntament comprovarà quins d'aquests habitatges fa més de dos anys que estan buits injustificadament i exigirà als propietaris que els posin en circulació. El consistori aclareix que es començarà pels pisos dels anomenats grans tenidors –entitats financeres i empreses– i aquest 2017 ja se'n revisaran un total de 368. La campanya començarà després de Setmana Santa i l'ordenança que ho regula preveu multes de fins a 18.000 euros si l'habitatge no es posa en circulació, un cop l'Ajuntament ho hagi requerit.

Principalment a dos barris
Pel que fa a la distribució territorial, les inspeccions es preveuen en tots els barris, inclús també en algunes urbanitzacions. Dels 368 pisos a inspeccionar, però, 87 són a Cerdanyola nord, 64 a Cerdanyola sud i 67 a Rocafonda. Aquestes zones concentraran el 60% de les inspeccions previstes. És també on hi ha més pisos buits.