Christian Felber, aquest dimarts a Mataró

El prestigiós pare de la teoria econòmica del bé comú donarà el tret de sortida a la Setmana de l'Economia Social i Solidària, amb activitats al TecnoCampus i el Cafè de Mar

  • Redacció // Foto: cedida
  • Dijous, 10 Novembre 2016 12:33

Ciutat 2014/2015, christian felber
Mataró rebrà aquest dimarts, a les 18 h al Cafè de Mar, un dels pensadors econòmics més populars del món. Christian Felber, fundador del Banc Democràtic i creador del concepte de l’economia del bé comú, farà la conferència inaugural de la Setmana de l’Economia Social i Solidària de Mataró. La seva presència és el gran esquer de la segona edició –la primera va ser el 2012– d'aquesta Setmana que l'Ajuntament i la Fundació Unió de Cooperadors volen convertir en cita anual en el marc de la definició de ciutat cooperativa que ostenta Mataró.

Teoria del bé comú

Felber, escriptor i professor universitari austríac, és també membre del moviment antiglobalització Attac, i autor dels llibres “Diners, noves regles de joc” i “L’economia del bé comú, un model d’economia amb futur”. Planteja un model alternatiu que ha tingut molt bona acceptació i popularitat i servirà de punt de partida per a tota la programació d'activitats i xerrades que conforma la programació de la Setmana.

Segons aquest model, el concepte d'èxit empresarial i econòmic ha de substituir els paràmetres de mesura monetaris (PIB en el cas dels estats; o benefici, en el cas de les empreses) per paràmetres que mesurin el grau de satisfacció de les persones en l'economia i la societat. Així, la mesura de l'èxit empresarial ha de fer-se tenint en compte els valors humans fonamentals, els factors de qualitat de vida i la satisfacció de les necessitats bàsiques.

La Setmana
La Setmana de l’Economia Social i Solidària, organitzada per l’Ajuntament de Mataró, la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró i la càtedra d’Economia Social del TecnoCampus s’emmarca dins el programa 'Fem Economia Social i Solidària' de l’Ajuntament de Mataró, es planteja com un espai de trobada de l’economia social i solidària per compartir experiències i inquietuds.
A través de sessions formatives o de debat, però també actes de caràcter més lúdic o de presentació de diferents eines, es pretén fer arribar els valors i el potencial de l’economia social i solidària, no només a persones i entitats d’aquest entorn, sinó a la població en general i d’altres sectors econòmics.

En la presentació d'aquesta, l'Alcalde David Bote contextualitzava "la importància que ha tingut el cooperativisme en la història de la ciutat i l'aposta per l'economia social que volem que es propulsi al futur". Al seu torn la regidora de Promoció Econòmica Dolors Guillén ressaltava la importància que té la càtedra del TecnoCampus, la primera dedicada a l'Economia Social.

L’última jornada de la Setmana, el dissabte 19, tindrà com a eix la Fira de l’Economia Social i Solidària a la plaça de l’Ajuntament, amb parades, exposicions i servei de restauració. Durant el dia hi haurà altres activitats lúdiques com el vermut de quilòmetre zero amenitzat pel PD Fotlifoc, i jocs infantils, a càrrec de la cooperativa Artijoc, o un tast de cervesa artesana, amb la cervesa cooperativa Capfoguer.