Tota la veritat de les preferents en un llibre

El llibre d'Andreu Missé, director d'Alternativas Económicas es presenta a Mataró, que centra un dels capítols del mateix

  • Redacció // Fotos: cedides
  • Dilluns, 07 Novembre 2016 00:00

Ciutat 2014/2015, preferents llibre

Mataró, amb 125.000 habitants, ha estat una de les ciutats més castigades pel frau de les participacions preferents i obligacions subordinades a nivell d’Espanya. Els danys van ser causats en gran part per Caixa Laietana, la històrica caixa d’estalvis de la capital del Maresme, que havia estat fundada a Mataró el 1859 per “combatre la misèria pública” i “induir l’estalvi” als obrers.

A Mataró, els afectats van aconseguir recuperar la major part dels seus estalvis gràcies a les massives mobilitzacions, que es van prolongar més de dos anys. Tota aquesta història, fins ara explicada de forma fragmentada i sense el context necessari, s’explica ara a La gran estafa de les preferents, l'autor del qual és el periodista Andreu Missé, director de la revista AlterEco, editada per la cooperativa Alternativas Económicas.

Dos anys d'investigació

El treball de Missé, que ha durat més de dos anys, revela el paper determinant dels abusos i males pràctiques de la banca durant la gestació, l'esclat i els intents de reparació de la crisi financera a Espanya. El volum s’ha treballat a partir d’una quantitat ingent de documentació i de fonts informatives, a més de retratar desenes de casos que evidencien l'engany. Els perfils d'afectats converteixen el llibre en què l'autor defineix com "una crònica sobre els perdedors de la crisi".

El volum atribueix a les protestes dels afectats, i no a l'actuació de les autoritats, la resposta que finalment van començar a donar bancs i caixes al problema, que no van evitar, però, importants pèrdues ni permetre la recuperació immediata dels diners. La solució de l'arbitratge fet a mida de la banca, va resoldre el problema a un nombre important de perjudicats, però va deixar més de 125.000 afectats exclosos d'aquest mecanisme.

Ciutat 2014/2015, preferents llibre
El dia 10, al Cafè de Mar
El llibre, amb un capítol dedicat a Mataró, es presentarà dijous dia 10 de novembre a les 19 hores al Cafè de Mar en un acte organitzat per Alternativas Económicas i compta amb el suport de la productora Clack, responsable del 30 minuts titulat 'Desmuntant Laietana'.
A l’acte hi participaran Andreu Missé així com l’alcalde de Mataró durant la crisi de les preferents, Joan Mora, i les advocadesses Núria Moreno i Laia Manté.