Imprimir aquesta pàgina

L'ajuntament vol comerços on ara hi ha naus buides

La modificació permetrà nous usos pels àmbits de Balançó i Boter, Ca l’Ymbern o els entorns de l’Eix Herrera

ynbern

El Ple municipal de l’Ajuntament de Mataró va aprovar dijous passat inicialment una modificació urbanística que permetrà noves activitats comercials en diferents sectors del nucli urbà on predominen usos industrials i que ara compten amb un percentatge elevat de locals buits. “Són zones que quan es va fer el planejament es van reservar per a usos industrials i que ara presenten moltes naus buides. Una vegada l’activitat industrial dins del que és la ciutat està descartada, pensem que podem incentivar la presència comercial en aquestes zones”, va explicar la regidora d’urbanisme Montserrat Rodríguez.

Els tres àmbits en els quals s’actuarà són Balançó i Boter: delimitat per avinguda del Maresme, Camí Ral i Ronda de Barceló; Eixample de ponent: carrers de Miquel Biada, Iluro i José M. Torrijos, i passatges de José M. Torrijos i Ca l’Ymbern i l’Eixample de Llevant, que inclou, per una banda, la zona delimitada pels carrers d’Antoni de Capmany, Jose Francisco Pacheco, Francisco Herrera, Enric Granados, Antonio de Solís i Floridablanca; i per l’altra l’illa formada per ronda d’Alfons X El Savi, carretera de Mata i els carrers de Josep M. Sust i Sabater, Marià Fortuny i Floridablanca.

La modificació vol donar coherència urbanística al procés de transformació d’àmbits industrials en desús que ara conviuen amb zones residencials. Algunes d’aquestes zones que havien acollit grans indústries urbanes estan envoltades ara de carrers on en un costat hi ha habitatges amb plantes baixes comercials i a l’altra banda no s’admet l’ús comercial general.
 
L’objectiu principal és incentivar la implantació de noves activitats econòmiques comercials tenint en compte que en aquestes zones hi ha una mitjana del 35% dels locals buits. A l’àmbit de l’Eixample de llevant aquesta proporció s’eleva al 44%. L’ampliació d’usos també permetrà reforçar l’eix comercial Biada-Sant Benet i la seva relació estratègica amb l’àmbit comercial del Centre Històric de la ciutat.
 
Els usos concrets que es modifiquen són els següents: S’adapta l’ús comercial general als diferents tipus que determina la Llei 1/2009 d’Ordenació d’Equipaments Comercials, s’admeten com a nous usos tres tipus d’establiments comercials generals: comerç petit (superfície de venda de menys de 800 m²), mitjà (de 800 a 1.300 m²) i gran (de 1.300 a 2.500 m²). Aquests darrers estaran condicionants a carrers amb un ample mínim de 15 m o que donin a un parc urbà contigu al vial d’accés.

El plantejament no admet grans establiments comercials territorials de més de 2.500 metres quadrats.  La modificació no afecta la resta d’usos vigents als diferents àmbits, que es poden seguir realitzant (restauració, oficines, industrial, educatiu, etc). Només s’elimina la possibilitat d’habitatges per vigilància d’establiment, que abans tenia sentit en zones d’indústria on no existia sòl residencial proper.