El Gran Recapte es proposa reunir 3.000 tones d’aliments a Catalunya

Mataró tindrà nou punts de recollida els dies 20 i 30 de novembre

  • Mireia Biel
  • Divendres, 29 Novembre 2013 00:00

Ciutat 2013, gran recapte

El Banc dels Aliments s’ha proposat recollir fins a 3.000 tones d’aliments a tot Catalunya els dies 29 i 30 de novembre. Diversos supermercats de Mataró es mobilitzaran aquests dies per recollir aliments que es destinaran a la campanya, que té com a objectiu principal la sensibilització de la població.

Després de l’èxit de l’edició del 2012, en la qual es van recollir 2.700 tones d’aliments, el Gran Recapte del 2013 pretén superar amb escreix aquesta xifra. Alguns centenars de municipis habilitaran més de 1.000 punts de recollida per les 3.000 tones que es pretén aconseguir. És el cas de Mataró, que disposarà de nou supermercats repartits per la ciutat que actuaran com a espais de recollida, com són els establiments de Mercadona, Alcampo, Caprabo, Bon Preu Esclat i Consum.

L’organització va preveure que farien falta 15.000 voluntaris per cobrir els més de 1.300 punts de recollida que hi haurà per tot Catalunya. Quan faltaven tres setmanes per la data del Gran Recapte, ja s’havia assolit la xifra, un fet que els responsables valoren molt positivament, ja que s’han incrementat els punts i calien més voluntaris que en darreres edicions.

Sensibilització

Els principals aliments que es demanen són llegums secs, oli, llet, conserves de peix i aliments infantils. Tot plegat, per donar resposta a totes les famílies que no tenen garantida l’alimentació bàsica. El Gran Recapte d’Aliments, en aquest sentit, pretén sensibilitzar la població sobre la realitat de la pobresa al nostre país i així, mirar de contribuir a la reducció de l’exclusió social i la pobresa alimentària.

Percentatges massa alts

Segons dades del Banc d’Aliments, actualment hi ha un 20 per cent de la població a Catalunya que viu en situació de pobresa, un percentatge que ha crescut a mesura que la crisi ha guanyat terreny. A Mataró, segons dades de la Creu Roja, ja s’han atès més de 3.000 famílies, més del doble que en tot l’any passat i Càritas haurà repartit, al cap de l’any, més de 200.000 quilos d’aliments a famílies mataronines.

Aquesta és la cinquena edició de la iniciativa, que va iniciar-se el 2008, coincidint amb el començament de la crisi econòmica. La del 2013 és especialment imprescindible, així com ho serà també la del 2014, ja que està previst que les aportacions d’aliments d’Europa es redueixin a la meitat.