L'arbitratge de preferents serà gratuït per a les famílies amb pocs recursos

S’inaugura a Mataró el jutjat específic per aquests casos

  • Redacció - ACN
  • Dimecres, 02 Octubre 2013 14:02

preferents Jutjats

El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha anunciat avui a Mataró que els processos d'arbitratge de casos relacionats amb les participacions preferents s'inclouen, a partir d'ara, a la justícia gratuïta per a les famílies amb pocs recursos. El conseller ho considera un "pas endavant" en justícia social: "Voler reforçar el procés extrajudicial perquè hi ha persones que, de la mateixa manera que estan mancades de recursos quan accedeixen a l'administració de justícia, tampoc hi arriben quan intenten accedir a processos extrajudicials". Gordó ha fet l'anunci durant la inauguració del nou jutjat de reforç que s'ha obert a Mataró i que abordarà, exclusivament, casos vinculats a la comercialització de preferents.

L'excepcionalitat de la situació de moltes famílies afectades per les participacions preferents ha obligat a l'Administració a prendre, també, mesures excepcionals. Aquest dimecres s'ha inaugurat a Mataró un jutjat específic per tractar aquests casos. Es preveu que abans que acabi l'any s'hi celebrin una setantena de judicis dels prop d'un miler de casos que hi ha actualment en marxa. La mesura neix arran de la petició dels jutges de Mataró, que en els darrers mesos veien com s'estaven saturant els jutjats degut a la proliferació de casos relacionats amb les participacions preferents. Només a Mataró es calcula que hi ha més de 6.000 contractes signats per clients de l'antiga Caixa Laietana -actualment integrada a Bankia.

En menys de sis mesos
Durant els primers quinze dies de funcionament del nou jutjat -es va posar en marxa a mitjans de setembre-, s'han celebrat 22 audiències prèvies i 11 judicis d'assumptes que estaven pendents des del 2012 i ja s'han començat a tramitar casos que van arribar als jutjats a principis de 2013.

Es preveu que la capacitat de resposta dels nous casos no sigui superior als sis mesos. D'altra banda, s'ha anunciat la incorporació de l'arbitratge en casos relacionats amb les participacions preferents a la justícia gratuïta, de manera que les famílies més necessitades tinguin garantida la possibilitat de negociar amb les entitats financeres la recuperació de la inversió sense necessitat de judicialitzar el cas.

Que es pugui arribar fins al final
Tot i que Bankia ja ha donat per tancat el període perquè els clients afectats s'acollissin a l'arbitratge, el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Miguel Ángel Gimeno; assegura que s'està treballant perquè aquesta mediació sigui possible en el moment actual. Reconeix, però, dificultats: "L'entitat financera que afecta a Mataró és una institució molt llunyana", afirma en referència a Bankia. Per la seva banda, l'alcalde de la ciutat, Joan Mora, ha demanat als responsables de l'administració de Justícia "que es pugui arribar fins al final" i "que els responsables de tan patiment paguin fins a les últimes conseqüències". Mora denuncia que la societat actual "cruix per moltes costures" com a conseqüència d'un allunyament de l'ètica en termes econòmics.

Jutjats Preferents

Sonora protesta de treballadors
La presència del conseller de justícia a la inauguració del jutjats de les preferents ha provocat una sonora protesta de treballadors de l'administració de Justícia, que s'ha concentrat a l'exterior de la sala on s'ha desenvolupat la roda de premsa. La paret vidrada de la sala ha fet que la protesta hagi estat present durant tot l'acte. Els treballadors han enganxat cartells amb lemes com 'funcionaris retallats' o 'justícia 'low cost'' i han demanat la dimissió del conseller. Els xiulets, botzines, petards i cops a les parets de vidre dels jutjats han dificultat, en algun moment, el desenvolupament de l'acte. El moment de més tensió, però, s'ha produït a la sortida. El conseller ha respost de manera velada a les protestes durant l'acte inaugural del nou jutjat i ha assegurat que el Departament de Justícia s'oposa radicalment a la proposta de retallada del Ministeri de Justícia, que afecta els jutges de reforç i els jutges substituts: "L'estat espanyol té un percentatge de jutges clarament inferior als països més desenvolupats d'Europa. No té cap sentit retirar-los".