Els Amics de Joan Petit, en peu contra el càncer infantil

La Fundació organitza cada any una Festa-Torneig solidària on l’hoquei és l’esport estrella

  • Berta Seijo
  • Dijous, 12 Setembre 2013 11:04

Joan Petitó

Les Santes d’enguany van acollir un convidat molt especial a la tradicional Gegantada, en Joan Petit. Aquest gegantó té l’aspecte d’un nen que ha patit les conseqüències del càncer, però alhora l’acompanyen un gran somriure i un esperit més que positiu al rostre. Amb el segell inconfusible de la il·lustradora Pilarín Bayés, el gegant forma part de la ‘Fundació Amics de Joan Petit Nens amb Càncer’, una entitat que va encetar la seva aventura l’any 2001 a Barcelona. Les Festes-Torneig que organitzen a diversos indrets de Catalunya són un homenatge als infants que pateixen la malaltia i també una manera d’implicar la resta de ciutadans de ple en aquesta lluita.

Sant Just Desvern va ser la població escollida per rebre la darrera edició de la Festa-Torneig de Joan Petit. Amb aquesta ja en van 13, i totes han estat protagonitzades per un esport en concret, l’hoquei. Aquest detall coincideix amb el passat del president de la Fundació, Joan Torner, un exjugador d’hoquei professional que va patir molt de prop les conseqüències del càncer infantil. Al voltant d’aquest torneig, on hi participen nens de 3 a 6 anys, es programen diverses activitats lúdiques, culturals i solidàries. Les explicades de contes, els concerts, les caminades o les curses han contribuït a la consolidació del projecte, junt amb el treball voluntari de tots aquells que integren la Fundació.  

Objectius ben clars

Joan Torner assenyala quina és la intenció fonamental de l’entitat: “Volem difondre a través de l’esport el càncer infantil. A partir d’aquí, les ajudes van dirigides directament als cinc centres oncològics catalans que tracten i investiguen aquest tipus de càncer, entre els quals trobem Can Ruti i Sant Joan de Déu”. A més a més, l’apunt final que fa Torner exemplifica la importància de tot plegat: “No hem d’oblidar que, d’aquesta malaltia i només a Catalunya, es diagnostiquen cada any uns 300 nens”. Tasques com prestar assessorament al pacient i a les seves famílies, i intentar normalitzar la vida d’aquests nens també entren dins l’agenda de la Fundació.

En Joan Petit a Mataró

El gegantó Joan Petit va ser creat amb una finalitat: acompanyar els nens a l’hospital i retre’ls homenatge fora de les parets d’aquests centres. La seva última aparició va ser a la Gegantada de Les Santes i a la Mostra de Gegants de Barri de Mataró. Torner qualifica la invitació de fantàstica, i explica que l’acollida va ser més que bona. Aquest gegant el porten els nens petits i, a més a més, té el seu propi ball i música a base de gralla. Però, Mataró serà alguna vegada seu d’una de les seves Festes-Torneig? La resposta per part del president de la Fundació és clara: “Ho tenim molt en compte, perquè la ciutat té club d’hoquei i capacitat per a rebre les 2.000 persones que aplega l’esdeveniment”.