L'Hospital de Mataró utilitza l'art com a teràpia per a pacients d'oncologia

Es tracta d'una iniciativa que ajuda a plasmar les diferents emocions que neixen durant un procés de càncer a través de produccions artístiques

Artteràpia a l'Hospital de Mataró

Des del desembre del 2019, els pacients que passen per un procés oncològic a l'Hospital de Mataró poden beneficiar-se del projecte Artteràpia, una iniciativa que busca millorar el benestar emocional d'aquestes persones.

Aquesta activitat setmanal, que està impulsada per la Fundació Nous Cims amb la col·laboració de la Fundació Kalida, ajuda les persones a entrar en contacte de manera molt ràpida i profunda amb el seu món interior.

A través de l'art, els pacients oncològics poden plasmar totes aquelles emocions que poden sorgir durant un procés de càncer, com per exemple pors, temors o incerteses.

Funcionament

Els tallers s’inicien amb una activitat de relaxació i d’introspecció i, seguidament, els participants s'endinsen en la seva producció artística, que pot ser d'arts plàstiques (pintura, dibuix, escultura, fotografia, collage...), expressió escrita (poesia i/o narració), música, expressió corporal, etc. L’última part de la sessió es dedica a la reflexió i es posen en comú les vivències que s’han experimentat, posant-hi paraules, dialogant amb la terapeuta i trobant nous significats a les emocions sentides. El fet de compartir les emocions amb el grup i rebre el suport d’artterapeutes ajuda a gestionar les vivències d’una altra forma.

L’objectiu final d’aquestes sessions és millorar el benestar i l'estat d'ànim dels pacients, i disminuir el seu nivell de fatiga, d’angoixa i d’estrès.

El projecte "Artteràpia: Som de qualsevol color" consta de 12 sessions grupals, d’un màxim de 8 persones en dos grups.

Estudi multicèntric

Amb aquesta iniciativa, l’Hospital de Mataró se suma a l’Hospital Althaia de Manresa i l’Hospital de Terrassa (CST) per participar en la realització d’un estudi multicèntric per avaluar l’impacte de l’artteràpia en la vida de les persones amb càncer.