Imprimir aquesta pàgina

3.600 persones al Maresme Central estan en tractament per apnees del son

El CPAP és l’aparell que els pacients utilitzen per dormir, amb una mascareta que “bufa” aire i manté oberta la via respiratòria

Respirador per apnea

 La Síndrome de l’Apnea del Son (SAHS) és un trastorn ocasionat per episodis repetitius d’obstrucció de les vies respiratòries mentre el pacient dorm. És el més freqüent dels trastorns respiratoris que es produeixen durant el son, ja que afecta aproximadament al 4% de la població adulta, amb una incidència major en els homes. De fet, al Maresme Central –àrea d’influència de l’Hospital de Mataró– hi ha actualment 3.600 persones en tractament per apnees del son.

El diagnòstic.
Tot i que hi ha un pacient tipus clarament identificat –home amb sobrepès, roncador i que no descansa de nit– i uns símptomes molt visibles –somnolència diürna, irritabilitat, fatiga i problemes de memòria i concentració–, el diagnòstic de la SAHS s’ha de fer mitjançant un estudi del son o poligrafia respiratòria.

Aquests tipus d’estudis valoren i mesuren els cicles i estadis del son de la persona i ofereixen dades sobre la freqüència cardíaca, el fluix respiratori, saturació d’oxigen en sang, mobilitat toràcica, activitat cerebral i ocular, etc.

El Servei de Pneumologia de l’Hospital de Mataró realitza cada any entre 850 i 900 estudis del son.

Ciutat 2014/2015, hospital de Mataró

 

CPAP, el tractament més comú. 

Quan un pacient és diagnosticat, el tractament més comú és la CPAP (sigles en anglès de Continuous Positive Airway Pressure), un aparell que s’utilitza mentre el pacient dorm, amb una mascareta que “bufa” aire i manté oberta la via respiratòria. 

 

Altres mesures

A part de la CPAP, hi ha una sèrie de mesures preventives que són molt importants per a la millora de la qualitat de vida dels pacients:

-          evitar l'excés de pes

-          realitzar exercici físic

-          no fumar

-          evitar el consum d’alcohol i de sedants

-          millorar els hàbits del son

 

La falta de son, un risc greu per a la salut. 

La falta de son pot tenir efectes molt negatius en la salut, ja que afecta directament el sistema immunològic. Això es tradueix en una major propensió dels pacients a patir malalties, sobretot les que són causades per virus i bacteris, com pot ser la grip. Una mala qualitat del son també està associada a un major risc d'hipertensió, diabetis, malalties cardiovasculars, ictus i alguns tipus de càncer.