El Mercat de la Flor i Planta obre a Tolosa per conquerir el mercat francès

La delegació s’estrena aquest dijous i la previsió d'exportacions és de fins a 20.000 plantes setmanals en l'arrencada del projecte

  • Redacció - ACN
  • Dimecres, 26 abril 2017 09:46

Maresme 2017, mercat de la flor

El cultiu de planta ornamental catalana s'internacionalitza. Aquest dijous obre portes als afores de Tolosa una "rèplica" del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya amb l'objectiu de conquerir el mercat francès, des de la frontera i fins a la Bretanya, passant per Bordeus. Aquesta delegació es va començar a gestar ara fa un any, en plena recerca de solucions a la caiguda de la producció dels darrers anys: "Volem tornar als nivells d'abans de la crisi i per això cal obrir nous mercats. França és un lloc on la planta és molt apreciada i es pot vendre una mica més cara", explica en una entrevista a l'ACN el director del projecte i president en excedència del Mercat, Josep Pastó. En l'arrencada del projecte s'exportaran al voltant de 20.000 plantes setmanals. Aquest dimecres surten els primers camions.

El minorista francès és un client de prestigi per als productors de flor i planta ornamental catalans, sobretot durant la primavera. La tradició per les flors és allà molt més marcada i, a més, la climatologia catalana permet avançar algunes setmanes la temporada de determinades espècies, sobretot de planta florida de jardí. Els productors catalans ho noten i cada vegada són més els clients del sud de França que es desplacen fins al Mercat de Flor i Planta de Vilassar de Mar a buscar producte. Ara, amb l'obertura a Tolosa, ho tindran més a prop: "Ens hem decidit anar-los a buscar nosaltres", explica Josep Pastó. La delegació s'obre a través de l'empresa Hortigroupe, creada a França i participada al 100% pel Mercat de Flor i Planta. De moment ja hi ha una trentena de productors catalans que han decidit provar sort i començar a vendre fora. Són sobretot productors de planta i es preveu que aviat s'incorporin també els de flor tallada i les empreses d'ornaments.

Maresme 2014/2015, mercat flor i jardi llavaneres

Dos camions cada setmana

"Volem fer allà un reflex del Mercat d'aquí", comenta Pastó. Inicialment la previsió és enviar dos camions cada setmana, dilluns i dimecres, de manera que dimarts i dijous –els dies forts de mercat a França– hi hagi el producte més fresc. Pel que fa al volum, això es tradueix en un centenar de carros, entre 15.000 i 20.000 plantes setmanals, en funció de la mida. Més enllà de l'ambició internacionalitzadora, el projecte francès vol ser també una via pel creixement de la producció a Catalunya, que durant els pitjors anys de la crisi ha caigut de l'ordre del 40%. La meitat d'aquesta producció ja s'ha recuperat i amb l'obertura a l'exterior es pretén que els productors facin tornar a créixer la seva producció i destinar-la al mercat francès.

El cub de Rubik

La nau de la nova seu francesa del Mercat de Flor i Planta Ornamental és al municipi de Saint-Jory, un poble d'entorn rural als afores de Tolosa. Es tracta d'un edifici singular, conegut a la zona com 'el cub de Rubik', per la seva acolorida façana. La finca ocupa uns 3.000 metres quadrats i l'espai de magatzem en té poc més de 700, a més de 170 metres quadrats d'oficines. "Ens agrada molt perquè no s'assembla a un magatzem industrial. Està al mig del camp, envoltat de verd i té possibilitats de creixement", explica Pastó. A més del seu director, el projecte comptarà amb un responsable francès i una altra persona del Mercat que portaran el dia a dia de les noves instal·lacions.

El lloguer dels espais anirà a càrrec del Mercat de Flor i Planta, que inicialment assumirà tots els costos d'aquest procés d'internacionalització. A llarg termini, l'objectiu és que els mateixos productors que utilitzaran aquesta delegació com a plataforma de venda a França entrin a l'accionariat de l'empresa que s'ha constituït per poder desenvolupar el projecte.

Propera parada, Lió
Una altra de les passes de futur a la que no es renuncia, si l'experiència pilot funciona com es preveu, és obrir mercat a Lió. Aquesta ciutat era, de fet, la preferida per la direcció del Mercat de Flor i Planta per fer l'aterratge a França, però les facilitats trobades a Tolosa els han fet canviar els plans inicials. L'obertura a Lió, a més de posar els peus al mercat francès, permetria també introduir el producte català a Suïssa, segons explica Josep Pastó: "Això és una prova pilot i si el productor d'aquí respon i tothom aporta la planta que pot i vol, tenim molta il·lusió per poder engegar més endavant el famós projecte de Lió".