El govern reclama a Serveis Territorials una solució per fer front a l’augment d’alumnes de secundària

Els estudis preveuen que s’hagin de crear cinc o sis noves línies d’ESO en els dos propers cursos

  • Mireia Biel
  • Dijous, 10 Setembre 2015 13:21

Escola Puig i cadafalch cerdanyola_25 copia

Mataró haurà de crear cinc o sis línies de secundària els pròxims dos cursos per fer front a l’increment d’alumnes de primer d’ESO previst fins al 2019. Malgrat que Ajuntament i Serveis Territorials van consensuar una planificació el 2014 amb unes línies d’actuació, de moment no s’han posat en marxa i això obliga les dues parts a debatre un pla per a fer-hi front.  

Ja fa temps que els estudis de població alerten d’un augment notable dels alumnes d’ESO per als cursos vinents, proper al 18 per cent. De fet, està previst que s’hagin de crear entre cinc o sis noves línies de primer d’ESO els dos pròxims cursos. Però a un any vista, encara no se sap com es distribuiran aquests grups perquè els instituts de la ciutat no tenen capacitat per assumir-los tots. “Tenim un problema important amb les places d’ESO”, va admetre ahir el regidor d’Educació, Miquel Àngel Vadell, en la roda de premsa de presentació del nou curs. 

Planificació

Davant d’aquesta situació, es va elaborar el document ‘Criteris de planificació escolar de Mataró 2013-2020’ que plantejava tres línies d’actuació per a fer front a aquest augment del 18 per cent de població de 12 anys fins al 2019 i que va ser presentat a Serveis Territorials a principis del 2014. El pla recollia el projecte, aturat de fa temps, del nou institut a la ronda Rafael Estrany, al barri de Rocafonda, la creació de dos instituts-escola a la zona Rocafonda-Cirera i Cerdanyola-Peramàs i l’ampliació de grups en els centres que hi hagués espai.

Vadell, que va fer la roda de premsa acompanyat del director d’Educació, Emili Muñoz –qui ja ho era amb l’anterior govern–, i del cap del Servei d’Educació, Pep Timoneda, va lamentar que “no es fes l’institut quan tocava”, una mesura que, segons el regidor, “evitaria els problemes que tenim ara” i va reclamar a Serveis Territorials que aporti solucions perquè “no s’ha avançat en cap de les línies de treball”. Segons asseguren des del consistori, Serveis Territorials hauria prioritzat la creació del centre de Formació Professional, “una idea sense pressupost, model educatiu ni plànols” segons Vadell, que considera que “les places de secundària són un problema prioritari”.  

Reunió pendent

La falta de sintonia entre Serveis Territorials i Ajuntament ja es va fer palesa la setmana passada, en una roda de premsa del director de Serveis Territorials, Vicent Garcia, que va deixar entreveure la manca de complicitat entre les dues institucions. Vadell va anunciar que hi ha una reunió pendent amb Garcia, prevista per a la setmana vinent, on es debatran temes com l’augment d’alumnes de secundària, la zona escolar única o la implantació del nou centre de Formació Professional.