Dinou treballs de recerca il·lustren les I Jornades Científiques de Mataró

L’iniciativa va comptar amb la participació d’alumnes i professors de tots els instituts de la ciutat

Les I Jornades científiques del passat divendres, 26 de març, que van tenir lloc a l’Escola Universitària Politècnica de Mataró (EUPMt), van ser el punt de trobada de diversos estudiants de batxillerat de la ciutat que es van tenir la oportunitat d’exposar, en una breu presentació, els seus Treballs de Recerca.

La jornada de divendres es va iniciar amb el parlament del regidor d’Educació, Josep Comas, que va manifestar el desig que aquestes jornades es repetíssin cada any. A aquest el va seguir la conferència de Josep Enric Llebot, catedràtic de física de la UAB, que va parlar sobre el canvi climàtic. Com argumentava el títol de la xerrada, Llebot es va dedicar a explicar als alumnes de batxillerat com veiem els importants canvis climàtics que es produeixen, però que s’ignora la part fonamental del fenòmen, les seves causes.

Un total de dinou alumnes de segon de batxillerat dels diferents instituts de la ciutat van tenir el seu temps per exposar, en no més d’un quart d’hora cadascú, les singularitats dels seus treballs de recerca. En aquestes exposicions es va poder veure l’aprofundiment o la dispersió de segons quins treballs. Com també l’habilitat argumentativa dels alumnes a l’hora d’explicar els processos d’elaboració del treball que, ells mateixos, havien fet.

Aquestes jornades van ser una iniciativa de professors de ciències de batxillerat i estaven emmarcades dintre de les X Trobades Pedagògiques i d’Intercanvi. Un fet que feia lògic trobar gran quantitat de professorat de ciències que acompanyava als seus tutelats en les recerques i també de professors més emocionats que els mateixos alumnes per les exposicions realitzades pels segons. En definitiva, una activitat ben pensada que permet a alumnat i professors conèixer els treballs de recerca, i els seus procediments, que es realitzen a la resta de la ciutat. Com també és una manera de donar la importància que es mereix un treball que suposa el pesic més gros, una desena part, de la nota de batxillerat, i que en moltes ocasions únicament el veuen el tribunal examinador de l’institut.