El comerç i l’hostaleria es reactiven aquest dilluns amb condicions especials

Consulta els requisits que hauran de complir els establiments i restaurants

  • Redacció / ACN
  • Dilluns, 04 Maig 2020 12:54

Restaurant Covid - ACN

Aquest dilluns comença a gran part de l'Estat la Fase 0 de la ja famosa "desescalada", un moment esperat per molta gent però sobretot pels comerços i negocis que es van veure obligats a tancar a conseqüència de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19. Amb aquesta primera fase de reobertures s'intenta començar a reactivar l'activitat comercial de determinats serveis professionals, sabent que la situació és nova ja que hauran de seguir un seguit de noves mesures higièniques amb les quals haurem de començar a conviure per tal d’evitar un repunt de la malaltia.

Segons PIMEComerç, sis de cada deu comerços dels que podien fer-ho han obert les portes en aquest primer dia de la fase zero de desconfinament. El seu president, Àlex Goñi, en una entrevista a l'ACN, ha precisat que aquesta xifra "anirà canviant" a mesura que els botiguers es puguin adaptar a les noves normes. "No és fàcil, en tenim moltes ganes i necessitat", ha dit Goñi, que ha lamentat que s'han sentit "abandonats" per les administracions després de dos mesos tancats i davant les mesures de seguretat que ara exigeix el govern espanyol. El màxim representant de PIMEComerç ha també ha criticat no haver disposat de les normes incloses uns dies abans i ha qualificat les mesures i la manera com han estat comunicades com "un despropòsit".

Ciutat 2017, zona comercial països catalans
No podran obrir encara les botigues de més de 400 metres, ni els centres comercials, ni els establiments que formin part d’aquests i no disposin d’accés directe o independent des de l’exterior.

Requisits que hauran de complir els establiments (font: Mataro.cat):

 - Caldrà demanar cita prèvia.

- Es podrà anar a recollir productes comprats per telèfon o per internet.

- En els establiments i locals comercials que comptin amb zones d'autoservei, un treballador de l'establiment serà l’encarregat de prestar el servei, per evitar la manipulació directa dels productes per part dels clients.

- Hi haurà d'haver gel hidroalcohòlic a l'entrada dels establiments.

- Només podrà haver-hi un client per cada treballador que tingui la botiga.

- Es garantirà l’atenció individualitzada al client amb la corresponent separació física (d’1 metre si es disposa d’elements de protecció o barreres, o de 2 metres si no se’n disposa).

-  A les perruqueries, centres d'estètica o fisioteràpia s’haurà d'utilitzar l'equip de protecció individual oportú que asseguri la protecció, tant del treballador com del client.

- El desplaçament per a comprar s’ha de fer únicament dins el municipi de residència, amb l’excepció que el servei o producte no estigui  disponible en el mateix.

- Si es fan servir emprovadors, caldrà desinfectar-los després de cada ús.

- Si un client s’emprova una peça que finalment no compri, el titular de l'establiment implementarà mesures per higienitzar la peça, abans que sigui facilitada a altres clients.

- Es realitzarà una neteja i desinfecció dels llocs de treball a cada canvi de torn, amb especial atenció als taulells, mampares, teclats, terminals de pagament i altres objectes susceptibles de ser manipulats.

 - Els establiments s'hauran de netejar i desinfectar dues vegades al dia.

- La roba dels treballadors s’haurà de rentar cada dia entre 60 i 90 graus de temperatura.

- Els establiments hauran de preveure una franja horària especifica per a la gent gran, que haurà de coincidir amb les franges en les quals poden sortir al carrer, de 10 a 12 h i de 19 a 20 h.

- S’ha de garantir que els locals i establiments comercials tinguin una ventilació adequada.

- Els clients no podran fer servir els lavabos de l’establiment, excepte si és estrictament necessari.

- Tots els establiments i locals hauran de disposar de papereres, si pot ser amb tapa i pedal.

Aquestes normes no s'apliquen als comerços que havien estat considerats essencials i que han estat oberts durant tot l'estat d'alarma, a excepció de les mesures de seguretat i higiene.

El sector de l’hostaleria haurà seguir les següents normes (font: Mataro.cat):

- Els restaurants i bars poden continuar produint menjar per emportar. A partir d’ara, a banda del servei a domicili, els clients el poden anar a recollir-lo, però en cap cas consumir a l’establiment.

- Cal fer la comanda abans per telèfon o per internet.

- Cal donar cita prèvia per evitar aglomeracions.

- L'establiment haurà de comptar amb un espai habilitat i senyalitzat per a la recollida de les comandes on es realitzarà l'intercanvi i pagament. S’haurà de garantir la separació física recomanada, o quan això no sigui possible, s’hauran d’instal·lar taulells o mampares.

- Els establiments només podran romandre oberts al públic durant l'horari de recollida de comandes.
- Tots els treballadors hauran de disposar d’equips de protecció individual adequats al nivell de risc i han de tenir gel hidroalcohòlic permanentment a la seva disposició en el lloc de treball

- S’ha de posar a disposició dels clients gel hidroalcohòlic, i a la sortida papareres amb tapa.

- En els establiments en els quals sigui possible l'atenció personalitzada de més d'un client al mateix temps, la distància de seguretat de dos metres s’haurà d'assenyalar amb marques a terra.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: