L'Ajuntament de Mataró tanca el 2011 amb 11,6 milions d'euros de pèrdues

El consistori anuncia l'elaboració d'un nou pla de sanejament "per fer front als compromisos heretats i de futur"

L'Ajuntament de Mataró ha presentat aquest dimecres la liquidació del pressupost del 2011, amb un romanent de tresoreria negatiu d'11,6 milions d’euros. La regidora d'Administració i Atenció Ciutadana, Carolina Soler, diu que aquestes xifres agreugen encara més l'escenari "difícil i complicat" de les finances municipals i assegura que és fruit de "l'evolució natural d'una pràctica de l'anterior govern, que havia previst uns ingressos que no s'adequaven a la realitat". L'endeutament global de l'Ajuntament és ja de 307 milions d’euros i per afrontar aquesta situació el govern de CiU ha anunciat que elaborarà un nou pla de sanejament financer, que substitueixi el que avui és vigent i que finalitza el desembre del 2012.

L'Ajuntament de Mataró i el conjunt d'organismes autònoms municipals -instituts de promoció econòmica, educació, esports i cultura- van tancar el 2011 amb un resultat pressupostari negatiu de 140 milions d’euros i un romanent de tresoreria negatiu d'11,6 milions. Especialment delicada és la situació de l'Ajuntament, que tot sol acumula un desviament pressupostari negatiu de 873.500 euros i un romanent negatiu de 12 milions, compensats en part pels resultats positius de la resta d'organismes.



Culpes al tripartitEl govern municipal de CiU ha explicat que malgrat la política de contenció que ha aplicat durant els darrers mesos del 2011, l'Ajuntament va ingressar 4 milions d’euros menys dels que havia pressupostat l'anterior govern tripartit (PSC, ICV-EUiA i ERC). A més, explica el govern, s'havien comptabilitzat com a ingressos 10 milions que no es van arribar a entrar mai a la caixa, com l'IBI de l'autopista o de les companyies de telefonia mòbil.



En aquest sentit, la regidora Carolina Soler assegura que l'actual situació és "l'evolució natural d'una pràctica de l'anterior govern, que ja veníem denunciant des de l'oposició. S'havien previst uns ingressos que no s'adequaven a la realitat i la conjuntura econòmica de la ciutat i del país". També ha retret als actuals grups de l'oposició que l'estat de les finances municipals s'agreuja després que el ple rebutgés el Pla d'Ajust impulsat pel govern de l'Estat per pagar les factures pendents a proveïdors.



Modificació de pressupostL'única manera de tirar endavant, segons al govern municipal, és reduir el pressupost del 2012, aconseguir superàvit durant el 2013, i demanar un crèdit de legislatura. Per aquest motiu, la regidora ha anunciat l'elaboració d'un nou pla de sanejament financer de l'Ajuntament, que substitueixi el que avui és vigent i que finalitza el desembre del 2012. "Es donen tots els components per elaborar un nou pla de sanejament que contempli aquest escenari i per fer front als compromisos heretats i futurs".