CÒSIMA LISZT, MUSA de WAGNER

Mª Teresa Julià. Clavecinista i concertista. Especialitzada en la recerca de la música antiga.

Còsima Liszt, filla del més il·lustre virtuós del piano del seu temps, neix a la vora del Llac de Como –Itàlia-, l’any 1837. Els seus pares, Franz Liszt i Marie d’Agoult, s’havien unit sota l’impuls d’una gran passió. Còsima era una persona excepcional, dotada d’un gran talent.

Filla de la llibertat i de l’amor, amb el pas dels anys i després de moltes vicissituds, es convertiria en la musa del compositor d’òpera Richard Wagner. La col·laboració artística entre Wagner i Còsima s’assentà deprés d’una gira musical a la ciutat de Viena.

Entre el músic alemany, al llindar dels cinquanta anys i Còsima de vint-i-cinc, s’havia establert un corrent de profunda simpatia que cristal-litzaria en veritable amor. Sota l’aparença d’una afinitat artística en comú i fervor per la música, hi havia un sentiment més fort que els unia. La profunda sensibilitat de la filla de Liszt, havia captivat a Wagner que es convertiria en amiga íntima, secretària, confident, musa, amant i finalment esposa del compositor.

 

 Còsima en les seves confessions, declarava que la seva existència estava sotmesa a una alta missió, encarar una nova vida al costat del polèmic mestre Wagner. Una part de la societat immobilista de l’època, no compartia la seva inicial relació extramatrimonial i el seu inexorable destí.

En la Villa Tribschen – Suïssa-, la parella va viure uns anys de felicitat i plens de música, fins que el projecte de Bayreuth, els va retornar a Alemanya. Còsima, una dona impulsiva, exercí una meravellosa influència sobre Wagner.

El músic reconeixia que la seva musa era l’element, el medi i l’atmosfera que ho embolcallava tot, amb un hàlit d’intel·ligència i poesia. Còsima Liszt fou la inspiradora que va donar la pau interior, el sentit de la vida a Wagner, el qual va exterioritzar tota la seva força creativa en la música.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: