Jean Sibelius

Maria Teresa Julià. Clavecinista i concertista. Especialitzada en la recerca de la música antiga.

Finlàndia, la nació on va néixer Jean Sibelius l’any 1865, li mancava tradició musical autòctona, ja que havia estat sotmesa durant segles a Suècia i a Rússia. El compositor finlandès utilitzà freqüentment el folklore nacional i l’art literari del seu país, per consolidar les pròpies composicions.

  En només trenta anys i en plena efervescència nacionalista, es converteix en el símbol musical de tota una nació. Lentament el seu minso catàleg de música es difon més enllà de la seva terra i les seves partitures restaran a la batuta de cèlebres directors europeus: Toscanini, Richter, Strauss... El perfil enigmàtic de Sibelius i la seva personalitat, projecten un indefinible i inexplicable misteri, però també contribueixen al seu prestigi com a músic i heroi nacional.

 

El contacte amb la natura serà la força inspiradora de moltes de les creacions musicals de Sibelius. La seva obra reflecteix musicalment, de forma fidedigna, les llargues passejades pels camps i els paisatges desolats nòrdics. Finlàndia a finals del segle XIX està submergida a una pressió de l’imperi tsarista, per la qual cosa afloren els sentiments nacionalistes.

El compositor envaït per aquestes emocions i circumstàncies patriòtiques, compon una obra qualificada de política “ Finlandia opus 26”, obra de gran impacte, d’exaltació amb to heroic, que es transformarà en un autèntic cant d’identificació nacional. Però el compositor aconsegueix un estil musical propi en les set simfonies, que es convertiran en el nucli important de la seva obra, juntament amb el poema simfònic Tapiola. La música de Jean Sibelius d’estil conservador, fou respectada per la majoria dels seus successors.    

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: