Imprimir aquesta pàgina

Rudolf Nureyev

Maria Teresa Julià. Clavecinista i concertista. Especialitzada en la recerca de la música antiga

El 17 de juny del 1961, durant una tournée del Ballet Kirov a la ciutat de París, Rudolf Nureyev demana asil polític a França. La seva fugida de la Unió Soviètica és coneguda a tot el món, i el ballarí es converteix en una de les estrelles de la dansa més mediàtiques del segle XX.

La decisió de no tornar al seu país, fou considerada un gest d’audàcia, i li va donar la llibertat personal que se li havia negat a la URRS. És la història d’un artista, d’un home lliure i rebel, que va decidir el seu propi destí, sortint de les seves terres quasi desèrtiques, per ser admirat i adorat per tot el món. La presència escènica del ballarí i coreògraf rus, l’art i la seva tècnica, fascinava a tots els públics d’Europa i Amèrica.

 

Nureyev, sovintment, ha estat comparat amb Vasili Nijinski (1889-1950), ballarí estrella dels llegendaris ballets russos, dirigits per l’empresari Serguei Diaghilev. Nijinski al principi del segle XX, havia revolucionat el món de la dansa i l’estatus de ballarí professional.

Des de la joventut, Rudolf Nureyev encarava, amb força i energia, totes les dificultats que la vida li presentava amb intel.ligència i treball. Persona dotada d’un poder de seducció i d’un temperament explosiu, ràpidament trenca barreres lingüístiques i s’imposa com un dels més grans dansarins de totes les èpoques.

Incansable, sempre en acció, amb una vitalitat increïble i esperit de renovació, col.labora amb notables mestres coreogràfics: Neumeier, Balanchine, Robbins, Bejart i Graham, per experimentar nous conceptes en la dansa clàssica i contemporània.