La música i l’arquitectura. Unitat i Coherència

Maria Teresa Julià.

La música durant el Renaixement participa en l’evolució del pensament i la sensibilitat que caracteritza l’Humanisme i l’esperit renaixentista. Els filòsofs redescobreixen els clàssics del pensament, els pintors inventen la perspectiva, els arquitectes materialitzen una nova concepció de l’espai, i els compositors cerquen una coherència interna d’ordre, de bellesa, de claredat i d’harmonia en l’obra.

Leon Battista Alberti (1404-1472), humanista del Renaixement, comparava l’arquitectura amb la música, símbol d’aquesta harmonia universal que és la font de la bellesa. Alberti, teòric de l’arquitectura, s’inspira en els Pitagòrics i en Plató per donar a les matemàtiques una funció estètica essencial. El respecte per les proporcions i la simetria havien de presidir la construcció de tot edifici.

 

En música, la inquietud de bellesa formal va sobrepassar a totes les altres consideracions. Alguns compositors, com Guillaume Dufay (1400-1474) varen concebre veritables arquitectures musicals. L’exemple més destacat és el motet solemne Nuper rosarum flores que Dufay compon per a la consagració de la Catedral de Florència (1436).

Aquest motet està format per quatre grans parts, relacionades entre elles per una equilibrada proporció, i representa la síntesi de l’antic estil isorítmic i el nou estil contrapuntístic. La isorítmia es distingeix per un ritme igual, amb notes diferents al llarg d’una peça musical, i esdevé el cim de la música gòtica dels S. XIII-XV.

Les relacions numèriques sobre les quals es recolçava el motet de Dufay, reflectien les proporcions de la cúpula del Duomo de Florència, edificada per l’arquitecte Filippo Brunelleschi.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: