La Sarsuela i III

Mª Teresa Julià. Clavecinista i concertista. Especialitzada en la recerca de la música antiga.

Els primers anys dels S. XX a Catalunya, s’inicià un camí per crear unes noves tendències en el teatre musical. Uns anys que varen ser decisius per dotar al poble català d’un repertori propi. El mestre Enric Morera fou un dels iniciadors, que s’encarregà de la primera temporada del teatre líric català, inaugurada en el Teatre Tívoli de Barcelona l’any 1901.

 

Però els esforços de Morera i d’altres compositors en aquell projecte, no varen obtenir una acollida favorable per part del públic. Algunes obres, representades pel destacat innovador teatral Adrià Gual, aconseguiren un gratificant èxit com el ”Comte Arnau” i “La Santa Espina” amb text d’Àngel Guimerà i música de Morera. Durant uns anys, la lírica musical catalana es mantenia amb el gust del públic i coexistia amb la tradicional sarsuela. En una etapa de gran creativitat, entre els anys 1920 i 1936, la sarsuela adquireix gran esplendor amb les produccions de Millán, Guerrero i Vives, cofundador de l’Òrfeó Català, i posteriorment amb Moreno Torroba i Sorozábal, ja en l’època convulsa de la postguerra espanyola. Els teatres programaven extenses temporades de sarsuela, i el baríton Marcos Redondo es convertí en l’ídol en la majoria de ciutats espanyoles, però a partir de l’any 1950, aquest gènere entrà en una relativa decadència progressiva.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: