Richard Wagner II Renovador del pensament musical

Mª Teresa Julià. Clavecinista i concertista. Especialitzada
en la recerca de la música antiga.

Richard Wagner, en la lectura de les obres del filòsof Shopenhauer, l’any 1854, descobreix la funció tranqui·litzant de l’art, capaç d’assossegar el dolor fonamental de l’ésser humà. Aquestes causes metafísiques i simbòliques, conduïren al compositor alemany a concebre una música específica, recolzada sobre la melodia continuada i el “LEITMOTIV” temes conductors i recorrents. Les antigues formes del recitatiu i ària varen ser reemplaçades per un moviment continu unint la melodia dramàtica, els motius musicals, sempre originats pel text, creant “DAS GESAMTKUNSTWERK”, és a dir L’OBRA D’ART TOTAL.

 

 

El “Leitmotiv” o tema conductor, és una cèl·lula musical atribuïda d’un sentit especial la qual s’evidencia regularment en el transcurs de tota l’obra.Els canvis insistents d’aquests motius conductors tradueixen l’evolució psicològica dels personatges i del drama musical. El Leitmotiv recorrent, esdevé el suport de les combinacions de tonalitats, dels colors instrumentals, de l’harmonia i del ritme en una doble vessant poètico-musical.Les diverses presentacions dels petits temes musicals de gran riquesa i dramatisme, teixeixen tot el discurs musical.L’execució del text crea la necessitat d’un nou tipus d’art vocal, un cantant missatger del drama musical que pugui encarar l’allau instrumental, gràcies a una potència vocal excepcional. Cantar les òperes de R. Wagner (1813-1883) requereix el do d’una interpretació vocal molt particular.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: