... Eleccions municipals i cultura

Quin futur cultural defensen els nostres polítics?

ERC

Quan falta un mes, per a les eleccions municipals de Mataró, es genera un seguit de dubtes de quin és el programa polític dels diferents grups que es presenten als comicis de la capital maresmenca. També hi ha curiositats pel projecte cultural de futur que defensen.


La darrera legislatura ha estat pobre en projectes, propostes i programacions culturals. Hem entès que el darrer vagó del tren, en una època de crisi econòmica, ha estat i és la Cultura. Ara que l’au Fènix reneix de les seves cendres, o això ens volen fer veure, no hauríem d’acceptar tanta mancança cultural.

Reactivar la vida cultural d’una ciutat és sinònim de benestar, coneixement i inclús felicitat per a alguns sociòlegs o pedagogs. No la posarem per davant de la sanitat, però possiblement és un punt d’adhesió molt important pel sistema educatiu d’una societat.
La cultura també genera economia i això ens costa veure-ho, llocs de treball, empreses al seu voltant, projectes, etc. No només parlem de riquesa social i cultural sinó també econòmica. En els països democràtics és i ha de ser un motor de creixement, d’evolució i d’identitat.

És el moment d’engendrar de nou il·lusió cultural, de planificar de manera seriosa per al territori, de tirar endavant projectes, d’escoltar què demanda la societat, de valorar els nostres actius i de donar a conèixer l’oferta d’activitats culturals d’una manera més propera.

Tallar cintes a darrera hora està molt bé però els projectes han de ser sostenibles, participatius i que contemplin totes les sensibilitats culturals. Segmentar els productes culturals ha de ser un objectiu important com ho ha de ser treballar per a les escoles, les famílies, els més adults, sèniors, etc., sense oblidar que el turisme cultural també és un fenomen a tenir en compte.

La nostra societat, cada vegada més crítica amb els nostres polítics, no vol paraules sinó fets. El segle XXI cerca models ètics, sostenibles i transparents on s’involucrin l’administració pública, l’empresa privada i la societat. Les noves tecnologies han afavorit el treball en xarxa, la cultura n’és un exemple més.

Àlvar Sàez

Doctor, Historiador de l'Art i Gestor Cultural.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: