...Art a Mataró 1942-58: els anys de la represa

Àlvar Sàez i Puig. Historiador de l’art i gestor cultural

Blocs, parlem de-art a Mataró

El Centre d’art del Museu de Mataró, Ca l’Arenas, presenta l’exposició “Art a Mataró 1942-58: els anys de la represa”. Aquesta serà la primera de les tres mostres del cicle “Revisions, 75 anys d’art i cultura a Mataró”, que s’endin­sarà fins al 2016. L’objectiu d’aquest cicle és el de recuperar part del llegat artístic i expositiu que es va desenvolupar al Museu de Mataró des d’inicis dels anys 40 fins als nostres dies.


En la primera part trobem a en Rafael Estrany com a director i impulsor d’un museu, -que després de la Guerra Civil-, es trobava en hores baixes. Tasca difícil, doncs, la que li pertocava exercir en aquests moments al gestor del museu. Els resultats de la seva gestió i impuls cultural, durant els anys quaranta i cinquanta, el porten a treballar amb artistes com els germans Arenas, Cuyàs, etc., de la nostra ciutat, però també amb avantguardistes com Rovira-Brull, Alcoy, Villèlia, Tàpies, Ponç, Cuixart, Hernández Pijuan o Tharrats -entre d’altres-, que van exposar individualment al Museu, alguns d’ells per primera vegada.

Es tracta, doncs, d’una de les pàgines d’or del Museu de Mataró i l’activitat cultural exercida al nostre municipi. Poder comptar amb artistes del moviment Dau al Set i altres que es caracteritzen per una renovació d’un art, -encara ancorat en academicismes, oficialismes i classicismes-, no té preu.

Mataró necessita redescobrir les seves icones. Nogensmenys ens recorden que en moments difícils artístics i culturals s’ha d’apostar per l’art, la cultura, mitjançant el suport a les noves propostes i idees. La creativitat és important i sobretot no deixar-se vèncer pel moment.

Àlvar Sàez

Doctor, Historiador de l'Art i Gestor Cultural.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: