... Ismael Smith

Àlvar Sàez i Puig. Historiador de l’art i gestor cultural

Blocs, parlem de-ismael smith

El Museu de Mataró presenta, del 19 de setembre al 3 de novembre, l’exposició "Ismael Smith gravador. Del Modernisme a l’Art Déco". Es tracta d’una mostra itinerant organitzada per Cultura de la Diputació de Barcelona, en conveni amb el Museu d’Art de Cerdanyola i la col·laboració dels ajuntaments participants.


“Ismael Smith, gravador. Del Modernisme a l’Art Déco” es composa d’una selecció de gravats, dissenys originals i ex-libris procedents de la col·lecció que conserva el Museu d’Art de Cerdanyola, fruit de la donació d’Enrique García-Herráiz.

Els gravats permeten conèixer la figura d’Ismael Smith, un dels artistes catalans més rellevants de finals del Modernisme, inicis del Noucentisme i la consolidació de l’Art Déco. Ismael Smith fou un destacat gravador, a més de pintor, escultor, dibuixant, il·lustrador, dissenyador d’interiors, cartellista, dissenyador gràfic, ceramista, joier, etc.

En la seva època de joventut va aprendre la tècnica del gravat i l’ex-libris d’Alexandre de Riquer. Va treballar principalment l’aiguafort amb un total de vuitanta-dues planxes; la litografia, amb setze làmines litogràfiques; la xilografia amb diverses plaques d’impressió de fusta i es compten una cinquantena d’ex-libris.

La seva temàtica gira al voltant de temes al·legòrics, religiosos, costumistes i “espanyols” amb un llenguatge que es mou entre el modernisme centre-europeu i el decadentisme.
Les matrius dels seus gravats es conserven entre la Unitat Gràfica de la Biblioteca de Catalunya i la Calcografía Nacional de Madrid.

El Museu de Mataró amplia la mostra amb obres de Marià Andreu i Estany, amb qui Smith compartia una gran amistat des de l’etapa de formació. Per un altre costat es complementa amb gravats de les sèries Los Caprichos i Tauromaquia de Goya, una de les fonts d’inspiració en els gravats d’Smith.

Àlvar Sàez

Doctor, Historiador de l'Art i Gestor Cultural.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: