L'ase de Buridan: Decidir

Entrem al mes d'agost. Famós per ser el de les "vacances". Tot depèn del sentit de la paraula: VACANCES.

Blocs, apunts psicologics-asno de buridan
Entrem al mes d'agost. Famós per ser el de les "vacances". Tot depèn del sentit de la paraula: VACANCES.


Si més no, evitem ser indecisos. Practiquem la decisió. En Joan BURIDAN (1300-1358), que va ser un famós científic, filòsof i alhora teòleg escolàstic francès del segle XIV, se li atribueix la paradoxa de l'ase, és a dir, quan els motius de diverses accions són igualment raonables, la raó tendeix –de manera absurda- a posposar (poscrastinar, avui en dia) la decisió encara que sigui imprescindible prendre-la. Ho explica així: "Hi havia un ase que estava a punt de morir de fam i de set. Li van posar a cada costat i a la mateixa distància: una galleda d'aigua i una cistella d'ordi. Tenien la mateixa forma i qualitat.

En acostar-se a un costat pensava amb l'altre: Si era set, la gana. Si era la gana, la set. Mai tenia clar per quin havia de començar. Aquest dubte prolongat el va portar al fet que mai sabia què fer. Per tant, va morir de gana i de set. O de set o de gana?"

Aquesta paradoxa ens indica el problema dels indecisos. En el dubte mai se'n surten i mai fan res. Que el dubte o el temor no ens faci caure en la paradoxa de l'ase de Buridan. Una letargia llarga tant intel·lectual com moral i psíquica. Aquesta paradoxa de Buridan és ben actual: Temps de confusió social, política, econòmica, religiosa: què s'ha de fer?
Cal tenir en compte un principi: Pensar i decidir per si mateix/a.

BONES VACANCES DE DECISIÓ.

Jaume Patuel i Puig

Pedapsicogog. Psicoanalista psicòleg-psicoterapeuta.
jpatuel@copc.cat